Hay bin kunduz!

Sizlere bugün kemirgen sınıfından olan Kunduz'dan bahsedeceğim.Tabi bunun

Kemiriciler takımının Kunduzgiller familyasından kemirgen, memeli hayvandır. Kuzey Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'da yaşar. Kürkü değerli olduğundan avlanır, bu nedenle soy tükenmek üzeredir. Ömrü 15 yıl kadardır. Arka ayakları beş parmaklı ve perdelidir.

Uzunluğu 100 cm, ağırlığı 30 kg civarındadır: Gözleri ve kulakları çok küçüktür. Perdeli olan ayaklarını kullanarak çok iyi yüzer. Yaşamının büyük çoğunluğu suda geçer. Otobur bir hayvandır. Güçlü çenesiyle ağaçların gövde ve kabuklarını kemirir. Bu nedenle ağaçlar için zararlıdır. Yuvasını akarsulara yığdığı çamur setlerinin üstünde yapar. Bu özelliği nedeniyle kunduzlar iyi bir su mühendisidirler. Kunduzlar yuvalarını, suyun içine, çalı - çırpıyla çamurdan yaparlar. Yuvaların yüksekliği 90 cm. yi bulur. Genişlikleri de çok defa 2 m. yi geçer. Yuvalar iki katlıdır. Her katta birer oda vardır. Su yüzeyinin üstündeki kat oturma odalarıdır. Alt kattaki oda yiyecek deposu olarak kullanılır.

Kunduzların yuvaya giriş çıkışı su içinden açtıkları bir tünelle sağlanır. Kunduzların yuva yapmak istedikleri yerdeki su gerektiği kadar derin değilse, bu şaşılacak hayvanlar bent yapmaya başlarlar. Kestikleri dallarla, ağaçlarla suyun yolunu keserler, sonra çamur da kullanarak çok sağlam bentler yaparlar. Böylece, hem kışın, hem de en kurak mevsimde yuvalarını çevreleyen suyun yüzeyi değişmez.Şaşırmamak elde değil .

Bir de Kaptan SWİNG   vardı.Başında kunduz kürkünden  uzun kuyruklu bir şapkası ve  olumsuz bir şey oldugunda dilinden dökülen  "HAY BİN KUNDUZ" repliği ile hafızalarımıza kazınan  Kaptan SWİNG.

1966 Temmuzunda Stüdyo EsseGesse tarafından yazılıp çizilmeye başlanan Kaptan Swing, 1773 yılında Kuzey Amerika kolonileri, İngiltere Kralı'nın adıyla ortalıkta terör havası estiren İngiliz birliklerine karşı ayaklanıp "Kırmızı Urbalı"lara karşı kendi askeri birliklerini kuran askeri birliklerden birisi  olan Ontario Gölü kıyısındaki Ontario kalesinde üstlenmiş bulunan; Kaptan Swing'in yönetimindeki Ontario Kurtları'nın maceralarını anlatırdı.

İşte bu kunduzun bir hikayesi var baharla ilgili.

Ülkemizde  Bahar mevsiminin gelişine işaret eden,ya da artık bahar geliyor dedirten bazı emareler ve inanışları bir çoğumuz biliriz.Havaya,suya  ve toprağa  düşen cemreler  havanın ısınacağını ve artık baharın geleceğinin işareti olarak görülürler.Hıdırellez  ve Nevruz kutlamalarını  da  hatırlamakta fayda var.

Amerika'da da mevsim geçişini haber verdiğine inanılan  bir kunduz günü varmiş meğerse.

Amerika'da 2 Şubat Kunduz Günü olarak biliniyor.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre; kunduzun gölgesinin düşmesinin Kuzey Amerika'da 6 hafta daha kış havası yaşanacağı anlamına geldiğine inanılıyor.

Her yıl 2 Şubat'ta toprağın üstüne çıkan kunduzun bu kez gölgesi görünmedi. Bu da baharın erken geleceği tahminlerinin yapılmasına neden oldu.

Bu geleneğin kökenleri Almanya'daki efsanelere dayanıyor. Pennsylvania Turizm Ofisi'ne göre bu yıl geleneğin 134. yılı.

1887'ye kadar uzanan kayıtlar Punxsutawney Phil'in erken bahar mevsiminden daha çok kış aylarını tahmin ettiğini gösteriyor.

Kim bilir  bu yetenekli su inşa mühendislerinin bir bildiği vardır. Ne dersiniz?

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları