Göz tansiyonu ve gözle ilgili sözler

Göz, göz çukurunda bir bilye büyüklüğünde, görmeyi sağlayan küremsi bir organdır. Dış dünyayı algılamamızda rol oynar.

Halk arasında "Göz tansiyonu" ya da "Karasu hastalığı" olarak adlandırılan glokom, göz içi basıncının sıkça yükselmesi nedeniyle görme sinirinin zarar görmesi olarak tarif edilir. Körlüğe sebep olabilen bir göz hastalığıdır. İnsanın görme alanının daralmasına neden olur. Geç teşhis konulduğunda görme sinirinde tahribata yol açar.

Uzmanlara göre, göz içi basıncı normalden yüksek olan kişilerde glokom gelişme riski daha yüksektir; ancak göz içi basıncı yüksek olan herkeste glokom olabileceği anlamına gelmez. Glokom, 40 yaşın üzerindeki kişilerde daha çok görülmektedir. Uzmanlara göre, glokom genetikle bağlantılı olabilir. Ailesinde glokom olanlarda bu hastalığın ilerleme riski daha yüksektir. Şeker hastalarıyla guatr olan hastalarda glokomun gelişme riski daha fazladır. Göz yaralanmaları ise görme kaybının önemli 

sebeplerinden biridir.

Uzmanlara göre, uzun süreli kortizon kullanımı glokom gelişimine neden olabilir. Bu tür durumla karşılaşanların görme sinirindeki hasarın daha da ilerlememesi için göz muayenesi yaptırmaları gerekir. Uzmanlara göre, sabahleyin belirginleşen baş ağrıları, arada bir bulanık görme, geceleri ışıkların etrafında halkalar görülmesi, örneğin televizyon izlerken göz etrafında ağrı oluşması gibi durumlar glokomun belirtileridir.

Glokomu artıran nedenler olarak "şeker hastalığı, kansızlık, vücut tansiyonu, yüksek miyopi, migren, göz yaralanmaları" gösterilmektedir.

*

Gözle ilgili Türk halkı arasında güzel sözler vardır. Göz hastalığından bahsetmişken bunlara da kısaca değinmek istedik. Bunlardan bazıları şöyle:

Senin gözlerinde kayboluyorum

Gözlerinin içi gülüyor.

Gönül her gördüğünü sevmez ama sevdiğini görür.

Gözyaşı tez kurur.

Aşkımı senin gözlerinde yaşıyorum.

Gözlerine kurban olayım.

Gök gözlü.

Gözünle görmediğini konuşma.

Gözden ırak olan gönülden de ırak oluyor.

Güzel gözünden yiğit sözünden belli olur.

Açtı ağzını, yumdu gözünü.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları