Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Eyüp Yardımcı

Mehmet Eyüp Yardımcı

Yazar

Gökbörü Destanı

Ülkenin ekonomik durumu nereye gidiyor? Sorusuna iki taraflı yanıt vardı; birileri iyi gidiyoruz derken diğer taraf eldeki verilere bakarak durum kötüye gidiyor demekteydi.

Aradan geçen zamanla birlikte şimdi her iki taraf da hemen hemen aynı şeyi söylüyor; "ekonomik durum sıkıntılı!"

Bu ortak dilin delili ise iddiaya göre 10 TL''lik madeni para olacak, en yüksek para birimimiz olan 200 TL ise yerini 500 ve 1000 TL''lik banknotlara bırakacak..

Zaten bir markete girseniz cebinizdeki 200 TL''nin pul kadar değeri olmadığını anlıyorsunuz. Yüksek rakamlı banknot basmak ise ekonominin aşağı seviyelere doğru ilerlediğini gösterir.

Hâl durum böyle iken içerdikleri maddelere göre; "5 kuruş için 1 lira 56 kuruş, 10 kuruş için 1 lira 70 kuruş, 25 kuruş için 2 lira 16 kuruş, 50 kuruş için 3 lira 66 kuruş ve 1 lira için 4 lira 42 kuruş ham metal harcaması yapılıyormuş (CHP''li Yalım''ın açıklamalarına göre)" hâl böyle olunca insanı alıyor bir derin düşünce…

Ülkenin ekonomik gidişatını illaki bizlere göre çok daha iyi bilen, iyi olması için düşünceleri, projeleri olan ekonomistler vardır, bize söz düşmez..

Söz konusu paradan alınca, malum dünden bu yana bi''sürü para basıldı, hepsinin üzerinde döneme ait çeşitli resimler, figürler kullanıldı. Bu konuyu kolleksiyoncular özellikle takip eder ve bilirler.

Mesela tarihler 5 Aralık 1927''yi gösterdiğinde dolaşıma çıkarılmış arka yüzünde Türklerin mitolojik olarak çok değer verdiği "Bozkurt" olan banknot var.

Söz konusu Bozkurt olunca bugünlerde içi boşaltılmaya çalışılan "Milliyetçilik" kavramı üzerine durulmalı ve özellikle, Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk''ün Bozkurt üzerine duygu ve düşünceleri tarihin gerçeklerini yazan kitaplar arasından bulunup, okunmalı…

Bozkurt, Türk, Moğol ve Altay mitolojisinde kutsal ve ulusal semboldür. Boskord ve Pusgurt olarak da söylenir. Hatta Bozaskır, Çalkurd sözcükleri yine aynı anlamı taşır. Moğollar Börteçine (Börteşına, börtöşono) da derler.

Gökkurt (Gökbörü / Kökbörü) tabirleri de yine niteleyicidir.

İşte bu kutlu kurt, yol gösterici kurt Türk ve Moğol boylarının ortak ongunudur.

Türk ve Moğol boylarından bazıları bu kutlu varlıktan türediklerine inanırlar.

Bozkurt gökyüzünü temsil eder, Alageyik ise yeryüzünü…

Türk tarihinde bilinen destanlar vardır;

Gökbörü Destanı,

Ergenekon Destanı,

Oğuz Destanı,

Manas Destanı,

Alp Er Tunga Destanı,

Göç Destanı,

Kırk Kız Destanı,

Yaratılış Destanı,

Şu Destanı,

Türeyiş Destanı,

Edigey Destanı,

Köroğlu Destanı,

Davut Aziz Baytekin Destanı…

Türk tarihinin en eski bilinen destanı "Gökbörü Destanıdır".

Bu destanda anlatılan olay; Tüm Türkler düşmanları tarafından yok edilirler. Sadece iki çocuk sağ kalır. Tengri''nin (Gök Tanrının) gönderdiği kutsal bir dişi kurt çocukları besler, büyütür ve korur. Kurt, bir çocuktan gebe kalır ve on yavru doğurur. Bu on çocuk gelecek Türk toplulukların hükümdarlarıdır.

Her milletin doğuş, yükseliş, gerileyiş, çöküş ve yok oluş zamanları olmuştur.

Gerileyiş, çöküş ve yok oluş zaman dilimleri iyi incelendiğinde öne çıkan en büyük olgu ise her milletin kendini var eden örf, adet ve geleneklerinden kopuşları, kendisine yabancı oluşudur.

Bugün, büyük bir çoğunluk Mustafa Kemal Atatürk''ü sevdiğini söyler, yakasına rozetini takar, önemli zamanlarda Anıtkabir''e gider ve saygısını göstermeye çalışır. Kurulan her Türkiye Cumhuriyeti hükümeti yine Atatürk''ün manevi huzurunda yerini alır, onun kurduğu ve emanet bıraktığı Cumhuriyeti koruyacağına dair söz verir, bu sözü yazılı olarak anı defterine not düşer…

Ama hiçbir şey aslında göründüğü gibi değildir, Mustafa Kemal Atatürk''ü ve onun düşünce izindeki Türkiye''yi, bu aziz milleti görmek, anlamak düşüncelerini harekete geçirmek işlerine gelmez.

Her şeye rağmen bilmemiz gereken tek gerçek vardır ve bunu tarihe bir kere daha not düşmek gerekirse, Mustafa Kemal Atatürk''ün sözünü tekrar yazalım;

"Benim naçiz vücudum, bir gün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti, ilelebet payidar kalacaktır."

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları