Giovanni Van Bronckhorst dönemi

Beşiktaş’ta bir süredir devam eden teknik direktör bilmecesi nihayet çözüme kavuştu. Giovanni Van Bronckhorst, Endonezya asıllı Hollandalı futbol adamı Beşiktaş’ın yeni ve ilk Hollandalı teknik direktörü oldu. Futbolculuk ve teknik direktörlük kariyeri başarıyla dolu olan Van Bronckhorst’u yakından tanıyalım. 5 Şubat 1975’te dünyaya geldi. 48 yaşındaki teknik adam Feyenoord, Rangers, Arsenal, Barcelona gibi Avrupa’nın önemli kulüplerinde forma giydi. Arsenal ile 2001-02 sezonunda Premier League şampiyonluğu ve 2002-03 sezonunda FA Cup şampiyonluğu yaşadı. Kariyerinin en önemli çıkışı Katalan ekibi Barcelona’da gerçekleştirdi. 2004-05 sezonunda ve 2005-06 sezonunda La Liga şampiyonluklarını kazandı. 2005-06 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde tüm maçlarda forma giyen tek oyuncu olarak UEFA Şampiyonlar Ligi’ni kazandı.

Van Bronckhorst, Hollanda millî takımı formasını 107 kere terletti ve uzun süre millî takım kaptanlığı yaptı. 1998, 2006, 2010 FIFA Dünya Kupası’nda ve 2000, 2004, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonasında forma giydi. Van Bronckhorst futbola orta saha oyuncusu olarak başladı, ilerleyen zamanlarda sol bek oynayarak kariyerini sürdürdü. Biraz da teknik direktör kariyerini inceleyelim. İlk olarak Hollanda U-21 yardımcı antrenörü olarak hocalık macerasına giriş yaptı. 2011-2015 yılları arasında Feyenoord yardımcı antrenörü, 2015-2019 yılları Feyenoord teknik direktörü oldu.

Hollanda ekolünün en önemli kulüplerinden biri olan Feyenoord’da 4 sene yardımcı antrenörlük yaptıktan sonra takımın başına geçti. Bizim ülkemiz futbol sisteminde 3 ay yardımcı antrenör ol sonra hemen A takım teknik direktörü olursun, tabii lobin sağlamsa. Bunu Burak Yılmaz örneğinde görmüştük. Feyenoord’la Hollanda kupası şampiyonluğu, Hollanda ligi şampiyonluğu, Hollanda süper kupa şampiyonlukları kazandı.

2020 sezonunda Guangzhou R&F teknik direktörlüğü yaptı. 2021-2022 İskoç ekibi Glasgow Rangers’ın başına geçti. 2021-22 sezonu İskoçya kupasını kazandı. Aynı yıl takımını UEFA Avrupa ligi finaline çıkardı. Giovanni van Bronckhorst, Hollanda ekolünün katı futbol anlayışının bir ürünü. Disiplinli, çalışkan ve futbolcularla iyi ilişkiler kuracağına inanıyorum.

Genç teknik adamla Beşiktaş’ın ileriye dönük uzun vadeli planlar yapması gerekiyor. Günü kurtarmak adına yanlış işlere ayıracak ne bir kuruş parası ne de zamanı var Beşiktaş kulübünün. Giovanni van Bronckhorst, Feyenoord’da oynattığı güzel futbol ve yakaladığı başarısını Beşiktaş’a taşır ve uzun yıllar teknik direktörlük yapar.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları