Genç işsizler ordusu zorda

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan raporda, Türkiye'nin işgücü istatistikleri, mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı, genç nüfusta işsizlik oranı, istihdam oranı, tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı gibi veriler tartışma konusu oldu.

Yıllara göre, işsizlik oranları ve genç işsizlik oranı TÜİK'in işsizlik oranı 2022 rakamlarının yer aldığı raporda Türkiye'nin işgücü istatistikleri, mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı, genç nüfusta işsizlik oranı, istihdam oranı, tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı gibi verilere yer verilmişti.

TÜİK'in Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2022 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre 21 bin kişi artarak 3 milyon 859 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise değişim göstermeyerek %11,4 seviyesinde gerçekleşti. Erkeklerde işsizlik oranı %10,3 iken kadınlarda ise %13,6 olarak tahmin edildi.

İstihdam edilenlerin sayısı 2022 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre 43 bin kişi azalarak 29 milyon 910 bin kişi, istihdam oranı ise 0,2 puanlık azalış ile %46,5 oldu. Bu oran erkeklerde %63,8 iken kadınlarda %29,7 olarak gerçekleşti.

İşgücü 2022 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre 22 bin kişi azalarak 33 milyon 769 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,1 puanlık azalış ile %52,6 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde %71,1, kadınlarda ise %34,4 oldu.

15-24 yaş gurubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre değişim göstermeyerek %21,6 oldu. Bu yaş gurubunda işsizlik oranı; erkeklerde %18,4, kadınlarda ise %27,6 olarak tahmin edildi.

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre 2 bin kişi artarak 3 milyon 794 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,1 puanlık azalış ile %11,2 seviyesinde gerçekleşti.

İstihdam edilenlerin sayısı 2021 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre 236 bin kişi artarak 30 milyon 141 bin kişi, istihdam oranı ise 0,3 puanlık artışla  %47,0 oldu.

Sizin kafanızı uzun uzun rakamlara boğmadan asıl konuya girmek istiyorum. Esasında Adana'da 200 kişilik işe 52 bin başvuru gerçekleştirilmiş. Derdim size bu konuyu aktarmak. 

200 işçi alımı yapacak olan Adana Büyükşehir Belediyesi'nin ilanında talep patlaması yaşandı. İlana şu ana kadar 45 bini üniversite mezunu 52 bin kişi başvurdu.

Adana Büyükşehir Belediyesi operatör şoför, ağır vasıta şoförü, büro elemanı ve park bahçelerde görevlendirmek için 200 eleman alımı için ilan verdi. İşe alınacak 200 eleman için şu ana kadar rekor sayılacak 52 bin kişinin başvurduğu bildirildi. Başvuranların 45 bininin de üniversite mezunu olduğu açıklandı.

Başvuruların devam etmesi nedeniyle bu sayının daha da artması beklenirken Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Zeydan Karalar, "Ülkenin geldiği nokta ne yazık ki bu. Belediyeler, bu işsizliğin altında eziliyor" dedi. Karalar, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"200 eleman alacağız, şu ana kadar 52 bin kişi başvurdu. Bunların yüzde 90'ı da üniversite mezunu. Şimdi bu üniversite mezunlarına hangi işi vereceğiz? Bir kere uzmanlık alanları farklı. Mesela kadın, erkek sosyal bilimler mezunu başvuruyor, onu park bahçelerde mi görevlendireceğiz, ağır vasıta şoförü olarak mı? Bu kadar çok üniversite kurulursa ve ona göre iş alanı yaratılmaz ise ülkenin geleceği nokta bu olur. Gençler ne yapsın, çaresiz. Biz de mümkün olduğunca el uzatmaya çalışıyoruz ama bir noktadan sonra tıkanıyor.  Biz de, belediyeler olarak bunun altında eziliyoruz."

Evet Türkiye mutlaka gençlere iş bulmak zorunda… Yoksa gelecek günler karanlık!

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları