Gecekonduda yaşayanlar bayram edecek ‘AYM’den tarihi karar’

Gecekonduda yaşayanlar bayram edecek ‘AYM’den tarihi karar’
AYM, gecekonduda yaşayanlar için flaş bir karara imza attı.

Anayasa Mahkemesi (AYM),Gecekondu Kanunu'nun kamu arazilerine yapılan gecekonduların yargı kararı olmadan yıkılmasına imkan veren hükmü iptal ettiğini açıkladı. Bu karar, gecekonduda yaşayanları bayram ettirecek.

İstanbul 7. İdare Mahkemesi tarafınca yapılan başvuruda, izinsiz yapıların yargı kararı olmadan yıktırılmasının hak arama özgürlüğünü ihlal ettiği söylendi. AYM de bu başvuruyu haklı bularak, gecekondu yıkımlarının keyfi uygulamalara yol açabileceğine ve mülkiyet hakkını ihlal edebileceği karar kıldı.

gecekondu.jpg

AYM'nin kararı, kamu arazilerindeki gecekondular için yıkım tehdidini yok ediyor. Kararın yürürlüğü girmesiyle birlikte, gecekonduda yaşayanlar için yasal haklar ve güvenceler olacak.

Karar, Resmi Gazete'de yayımlandıktan 9 ay sonra yürürlükte yerini alacak. Bu süre, gecekonduda yaşayanlar için yasal düzenlemelerin yapılmasına ve yeni bir çözüm modelinin geliştirilmesine olanak sağlayacak.

aym-karar.jpg

YARGI KARARI OLMADAN YIKILMASINA FIRSAT VERİYORDU

Gecekondu Kanunu'nun iptal edilen maddesi, kamu arazilerindeki izinsiz yapıların yargı kararı olmadan yıkılmasına fırsat veriyordu.

İptal edilen madden kısa özeti ise şu şekildi;

“Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra, belediye sınırları içinde veya dışında, belediyelere, Hazineye, özel idarelere, katma bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde yapılacak daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar, inşa sırasında olsun veya iskan edilmiş bulunsun, hiçbir karar alınmasına lüzum kalmaksızın belediye veya devlet zabıtası tarafından derhal yıktırılır”

Bu tarihi karar, gecekonduda yaşayanlar için önemli bir hak kazanımı. Kararın uzun vadede gecekondu sorununun çözümüne katkıda bulunması bekleniyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.