Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Eyüp Yardımcı

Mehmet Eyüp Yardımcı

Yazar

Futbol tarihine not düşmek üzere

Bir futbol mevsimini daha geride bıraktık, geride mutluluk ve hüzünden dökülen gözyaşlarıyla…

MKE Ankaragücü, Gençlerbirliği ve Yukatel Denizlispor küme düşen takımlarımız oldu. Gerçi bir önceki sezonda Kayserispor, MKE Ankaragücü ve Yeni Malatyaspor küme düşmüştü ama siyasetin spora uzanan eli sayesinde, hadi! birazda oy telaşıyla küme düşme pandemi bahanesiyle kaldırılmış, bu karar 2020-2021 sezonundaki maç trafiğini arttırmış, yayın gelirlerinde eşitsiz dağılımı ortaya çıkarmıştı ama olsun, siyasetimizin canı sağolsun!

Buradaki araştırmada göreceksiniz 1920'li tarihler itibarıyle futbol hep siyasetin etkisinde

hiçbir zaman kendi içinde özerk olmamış.

Geçen sezon küme düşmenin iptal edildiği zaman TFF başkanı olan ihale kralı sayın Nihat Özdemir, geçen günlerde yayımcı kuruluşa ligde 18 takımla mücadele edilmesini düşündüklerini söylemiş. Şimdi bu söyleyişe verilecek en güzel cevap "Ağam, bizle eylenir!" olacaktır.

Bizim ligden düşen takımlarımızın tarihlerine baktığımızda en başarılı olarak görülecek kulübümüz MKE Ankaragücü'dür. 1910 yılında kurulan kulübün tarihinde 1 Türkiye Futbol Şampiyonası, 2 Türkiye Kupası ve 1 Türkiye Süper Kupası şampiyonluğu bulunurken, bu tarihe gölge düşüren tek olay ise 1980 ihtilalinin baş kahramanı Kenan Evren emriyle yine bir küme düşme operasyonundan kurtulmalarıdır. Kayserispor'a baktığımızda ise yine bir küme düşme durumunda o zaman lige çıkan Kayseri Erciyesspor ile al takke, ver külah yapılarak ligde düştükleri ligde kalmalarını görmekteyiz. Adının önünde "Yeni" yazmasına rağmen Malatyaspor'un tarihinde kanıtlanmış "Doğan" marka arabalı şike bulunmaktadır.

Dedik ya! Bizde işler böyle, her türlü kirlilik var…

Sezonun bittiği Avrupa'ya gözlerimizi çevirdiğimizde göreceğimiz tablo şöyledir; 

 

Premier Lig;

Fulham (10 yılda üçüncü kez düştü) 1879 yılında kurulmuş Londra takımıdır.

West Bromwich Albion (2017-18 sezonundan sonra ikinci kez düştü) 1878 yılında West Bromwich'deki Slter's Spring Works işçileri tarafından kurulmuştur.

Sheffield United 1889 tarihinde Güney Yorkshire bölgesinde Sheffield şehrinde kurulmuştur, tarihinde 1897-1898 sezon İngiltere 1. Lig şampiyonluğu bulunan kulüptür.

La Liga 2020/21;

Huesca (Sociedad Deportiva Huesca) 1960 yılında kurulmuş.

Real Valladolid 1928 yılında 20 haziranda Real UnionDeportiva de Valladolid ve Club Deportivo Espenol birleşmesiyle kurulmuş.

Eibar (Sd eibar, Bask bölgesine bağlı 30 kasım 1940 da kurulmuş)

Bundesliga 2020/21;

Schalke 04 1904 yılında kurulmuş Almanya'nın işçi sınıfı, madencilerin yoğun olduğu bölgede kurulduğu için madenciler lakabıyla anılır. Mart 2014 itibariyle tam 129.672 üyesiyle Almanya'nın ikinci dünyanın üçüncü büyük kulübüdür. 1997 yılında kazandığı UEFA kupası ve 2011 yılında UEFA şampiyonlar lig finali oynamıştır.

Werder Bremen 1899 yılında kurulmuş müzesinde 4 Almanya şampiyonluğu, 5 Almanya kupası bulunmaktadır. 1992 yılında Lizbon'da Monaco'yu 2-0 yenerek UEFA Kupa Galipleri Kupası'nı kazanmıştır.

Seria A 2020/21;

Benevento 1929 yılında kurulmuş.

Crotone 1923 yılında kurulmuş.

Parma 1913 yılında kurulmuş, tarihinde Serie D (4. Lig seviyesine kadar düşmüş) sportif başarı olarak ise;

Coppa Italia 1992-1999-2002 şampiyonluğu

Supercoppa Italia 1999 şampiyonluğu

UEFA Kupa Galipleri Kupası 1993 şampiyonluğu

UEFA kupası 1995-1999 şampiyonluğu

UEFA süper kupa 1995 şampiyonluğu bulunmaktadır.

Kuruluş tarihi olarak, ülkemizde şampiyonluk yaşamış kulüplerimizden daha da eski olan, sportif başarı anlamında bizim hâlâ hayalini kurduğumuz başarıları yaşamış ve özümsemiş olan, üye sayılarıyla bizlere nal toplattıran arkalarında yığınla "oy potansiyeli" olmasına rağmen, yaşadıkları sportif başarısızlıklarda, siz bu kadar başarı kazandınız hadi gelin kümeden düşmeyin! Denilmeyen bu kulüpler bir sonraki sezon alt liglerde mücadele edecekler.

Şimdi! Bizim onlardan neyimiz eksik der isek, cevap net olarak şu olacaktır; bu ülke topraklarında, kafasında binlerce tilki dolaşan, her daim "Futbol, Fado, Fiesta" düşüncesiyle yaşayan Salazar'ların bir türlü bitmek bilmemesidir…

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları