Fransa'da yaşayan gurbetçi çocukluk hayalini Yozgat'ta gerçekleştirdi

Fransa'da yaşayan gurbetçi çocukluk hayalini Yozgat'ta gerçekleştirdi
Fransa'da 23 yıldır yaşayan gurbetçi çocukluk hayalini Yozgat Sorgun'da gerçekleştirdi.

Fransa’da Makine Teknikeri olarak çalışan Sevim Biçer, ailesinden kalan 20 dönümlük tarım alanından 15 dönümlük kısmına 1,5 yıl önce 36 bin kök lavanta fidesi dikti. Biçer, ilk hasadı da Mart ayında yaparak Fransa’ya da ihraç etti. Yetiştirdiği lavantaları hem yurt dışına ihraç edecek hem de Yozgat’ın ekonomisine katkı sağlamayı planlayan Biçer, yaptığı çalışmaları diğer çiftçilerinde örnek alıp, farklı ürünlere yönelmelerini beklediğini söyledi.

"LAVANTAYI, KEKİĞİ DAHA FAZLA ÜRETİRİZ"

Gurbetçi girişimci Sevim Biçer, kendisinin aslen Kırıkkale’nin Delice ilçesinden olduğunu Büyktaşlık köyünün ise eşinin köyü olduğunu söyledi. Biçer, "Buraları seviyorum, Sorgun’u sevdiğim için de kayın babamın arazilerini değerlendirmeye çalıştım" diyen Biçer, "Daha da ileride inşallah kekik, diğer lavanta türlerini de denemeyi düşünüyorum. Araziler burada sıklıkla mevcut. Çiftçilerimiz görürler, gözleri alışır, elleri alışırsa daha fazla çoğalırız. Lavantayı, kekiği daha fazla üretiriz. Yozgat'ı lavanta diyarı olarak inşallah gerçekleştiririz birlikte diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"BENİM ÇOCUKLUK HAYALİMDİ, ÇİFTÇİLİĞİ SEVİYORUM"

Lavanta bahçesine 1.5 yıl önce dikimi gerçekleştirildiğini, Angustifoliaolis cinsi, yağlık lavanta diktiklerini kaydeden Biçer, "1,5 yaşındalar ama şu anda çok güzel çiçekler var. Üç yıldan önce normalde hasat alınmaz ama 1,5 yıl içinde şu anda hasat yapıyoruz. Bereketli topraklardayız, esintili yerdeyiz. Esintiyi çok seviyor, soğu, rüzgarı çok seviyor" diye konuştu.

"Benim çocukluk hayalimdi, çiftçiliği seviyorum" diyerek konuşmasını sürdüren Biçer, "Pazarlaması şu anda Türkiye'de ortak bir pazarlama yok. Benim tek amacım ithalat ve ihracat Fransa'ya çıkarmak. Bunu da gerçekleştireceğim Eylül-Ekim gibi. İlk hasadımızı yaptığımızda kozmetik üzerine Mart ayında çıkış yaptık. Oda parfümü ve yüz temizleme losyonu çıkarttık Fransa'ya Mart ayında. Şu anda satışlarımız güzel gidiyor. Eylül-Ekim gibi lavanta yağını çıkarmayı düşünüyoruz, Fransa'ya ve yurtdışına öyle söyleyeyim" dedi.

"MARKA DEĞERİ OLAN ÜRÜNLER ÜRETMEMİZ LAZIM"

Yozgat Valisi Ziya Polat da, hayalinin peşinden koşarak Fransa’dan gelip Sorgun İlçesinin Büyüktaşlık Köyü’nde lavanta eken Sevim Biçer’i tarlasında ziyaret edip, tebrik etti. Vali Polat, kadın girişimciden çalışmaları hakkında bilgi aldıktan sonra şöyle konuştu:

"Yurtdışında 23 yılı yaşayıp, tekrar köyüne gelip yatırım yapan, toprağa yatırım yapan, bereketli topraklara yatırım yapan Sevim hanım, bu sene yurtdışına ürün sattım diyor. Daha da fazla satacağız, üreteceğiz, ürettiğimizi satacağız, sattığımızı da iyi fiyata satacağız. Onun için de marka değeri olan ürünler üretmemiz lazım. Lavanta artık yavaş yavaş Yozgat’ımız lavanta diyarı olarak anılmaya başlıyor. Çekerek’te çok büyük bir lavanta bahçemiz var, yine Merkez Topçu köyünde lavanta bahçemiz var. Sorgun'da da bu ilk, bu ilk olan çok güzel bir lavanta bahçemizin güzelliğini yaşıyoruz. Üretmeye devam. Ürettiğimizi iyi fiyata satmaya devam. İnşallah bölgenin ekonomik anlamda daha da kalkınması için ürün çeşitliliğini yapmamız gerektiğini görüyoruz, lavanta da bunlardan birisi. Daha da fazla ürün çeşidi yapacağız. Bereketli topraklardayız, 23 yıl sonra ata toprağına geri dönüş ve güzel bir dönüş, lavanta ile dönüş."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.