Evden çalışmak üzerine…

Tarih boyunca kadınların erkeklere göre çok çalıştığı bir gerçek. Cinsiyet ayırımı, erkek egemenliği, ev ve iş hayatı yorgunluğu gibi nedenler kadınları yıpratıyor.

Koronavirüs salgınıyla birlikte evden çalışma başlayınca bu eşitsizlik daha da arttı. Çocuğa bakarken işyerinden aranmak, bilgisayarda çalışırken çocukların gelip oynamak istemesi gibi durumlarla karşılaşmak kadınları hayli zorlamaktadır. Bu da bazı evlerde tartışmalara, kavgalara neden olmaktadır.

Bilindiği gibi Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Başkan Yardımcısı Anita Bhatia'nın salgın dönemiyle ilgili "25 yıl uğruna mücadele ederek kazandıklarımız bir yıl içinde yitirilebilir" şeklinde uyarısı basında yer almıştı.

Tohum Eğitim Kültür ve Doğa Derneği, bu gelişmeler üzerine "KOVID-19'a Bağlı Olarak Yaygınlaşan Evden/Esnek Çalışma Düzeni Araştırması" yaptı. Araştırma, salgın sürecinde kadınların iş yükünün arttığını verilerle ortaya koyuyor.

Tuğçe Güneş ve Neslihan Başak Yıldız'ın internet üzerinden 388 katılımcıyla yaptığı araştırma, salgın döneminin çalışanlara nasıl yansıdığını, evden/esnek çalışmanın iş yaşamını ve özel yaşamını nasıl etkilediğine odaklanıyor. Araştırmaya göre, bulgular, çoğunlukla kadın katılımcıların evden çalışmanın ev işlerini arttırdığını, erkeklerin genel iş yaşamlarının daha kolay bir hal aldığı ve eski çalışma düzeniyle aynı kaldığını vurguluyor. Kadınların genel iş yaşamının daha zor bir hal aldığı sonucuna ulaşıldığı belirtilen bulgularda ise, kadınların "ikinci vardiya" olarak yüklenmek zorunda oldukları ev işleri, evden çalışma/esnek çalışma düzeni ile birlikte işlerine entegre olan normal bir yük olarak görülerek yüklerini artırdığı belirtiliyor. Özel bir kuruluşta çalışan bir bayanın sözlerine bakılırsa evden çalışmak bir kabusa dönüşebiliyor.

Evden çalışma sürecinde daha çok yorulduğunu ifade eden kadınlar, buna rağmen yol ve işyeri stresinin olmamasını, duraklarda araç beklememeyi, çalışma ortamı gerginliğinden uzak olmayı evden çalışmanın olumlu yanları arasında görüyor.

ABD'de yapılan bir araştırmayla ilgili haberi belki okuyanlarınız olmuştur. Habere göre, ABD'de yapılan araştırma, pandeminin ilk aylarında çocuklu kadınların istihdamının belirgin bir biçimde azaldığını ancak erkeklerin böyle bir sorun yaşamadığını ortaya koydu. Dünyanın çeşitli yerlerindeki araştırmalar da benzer bulgular ortaya koydu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları