Evde can sıkıntısından yemek yiyenler dikkat 

Pandemi kısıtlamalarının üzerine kış mevsiminin de eklenmesiyle milyonlar evlere kapandı. Günlük yaşam rutini içerisinde zamanın büyük bölümünü evlerde geçirmek virüs bulaş riski açısından elbette önemli. Ancak uzmanlar evde uzun süreler kalınan bu dönemde aşırı ve dengesiz beslenme eğilimlerinin arttığını belirterek kilo yapan beslenme şeklinden uzak kalınması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Eve kapanılan bu günlerde aşırı kilo alımının önüne geçmek için beslenmede nelere dikkat edilmeli? Yağ yakıcı, zayıflamaya yardımcı ve tok tutan gıdalar nelerdir? Altınbaş Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Gökhan Taşpınar, evde kal günlerinde sağlıklı ve formu koruyan tavsiye öğünler önerdi. Buyurun birlikte okuyalım...

Pandemi dönemi ana ve ara öğün önerileri: Sosyal izolasyonla beraber evlere kapanılan dönemde beslenme alışkanlıkları da değişti.

Bu dönemde genel olarak karbonhidrat ağırlıklı beslenildi ve bu durum hareketsizlikle beraber aşırı kilo alımına yol açtı. "Beslenmemizi düzenlemek bizim elimizde. Biraz çaba ve gayretle fit halimize dönebilir ya da hep formda kalabiliriz" diyen Taşpınar, pandemi dönemi sağlıklı beslenme için bazı tavsiyelerde bulundu. Bu tavsiyelerine uymakta fayda görüyorum. İşte Taşpınar'ın tavsiyeleri...

* Sabah kahvaltısı düzenli olarak yapılmalı. Yumurta, peynir, ceviz ve sebze ağırlıklı bir kahvaltı bizi hem güne hazırlar hem de yağ yakıcı bir öğünle başlamış oluruz. Evde kalınan bu günlerde hamur işleri ve şekerden olabildiğince uzak kalmaya özen gösterilmeli.

* Öğle yemeklerinde et menülerine ağırlık verilebilir. Yüksek protein yapısı ve zor sindirimi sayesinde gün içinde açlık hissini en aza indirmek ve gerekli enerjiye sahip olmak için idealdir.

* Akşam yemeklerini daha çok sebze ağırlıklı beslenmeye ayırın. Sebzelerin kolay sindirimi mideyi çok yormaz ve akşam yatarken daha rahat dinlenmeyi sağlar.

* Pandemide en büyük sıkıntıyı ara öğünler oluşturuyor. Meyve, yoğurt, yulaf, kuruyemiş gibi gıdalar tüketerek tok kalmak sağlanabilir. Bununla beraber bu gıdalar yağ yakmaya da yardımcıdırlar.

* Gün içinde bolca su tüketimi yapılmalı. Ayrıca bitki çayları özellikle yeşil çay yağ yakımı için de yardımcı olacaktır.

Bu arada yağ yakıcı ve tok tutan besinler hakkında da Taşpınar şunları söylüyor:

Evde kalınan bu dönemde beslenmede özen gösterilecek en önemli konu, yüksek karbonhidrat tüketimini olabildiğince düşürmektir. Ekmek, makarna, hamur işleri ve şekerin mümkün olduğunca az tüketilmesi gerekmekte. Bunun yerine yağ yakan ve tok tutan besinler tüketilmeli. Bunlar; Yumurta, süt ürünleri (Süt, peynir, yoğurt), yağlı balıklar (özellikle somon), avokado, kuruyemişler (özellikle ceviz ve badem), keten tohumu, yulaf, elma, armut, sirke, yeşil çay, tarçın, zencefil, kırmızı biber ve Hindistan cevizi yağ yakıcı, tok tutan besinlerdir. Gün içinde ana ve ara öğünlere bu gıdalardan makul porsiyonlarda elden geldiğince ekleme yapılabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları