Evde çamaşır makinesi buzdolabı klima olanlar dikkat 'Tam 23 bin TL ceza kesilecek'

Evde çamaşır makinesi buzdolabı klima olanlar dikkat 'Tam 23 bin TL ceza kesilecek'
Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren flaş karar! Evinde klima, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi beyaz eşyaları bulunan kişiler yandı.

Son dönemde artan şikayetlerin ardından, ev sahipleri ve kiracılar için oldukça önemli bir karar duyuruldu. Evlerinde klima, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi beyaz eşyaları bulunan kişilere gürültü konusunda uyarı yapıldı. Buna göre, yaklaşan sıcak yaz sezonunda klimaların tam kapasiteyle çalışmasıyla birlikte binalarda klima gürültüsü şikayetleri artarken, yüksek sesle çalışan çamaşır makinesi ve buzdolabı gibi beyaz eşyaların da benzer şekilde ele alınacağı belirtildi. Komşuların tek bir şikayeti bile ciddi sonuçlar doğurabilecek.

23 BİN TL CEZA KESİLECEK

Bu yılın sıcaklık rekorları kırması beklenirken, komşuların gürültü şikayetlerine dayanarak maddi zorluklarla karşılaşabilecekleri vurgulandı. 2024 yılında gürültü şikayetlerine uygulanacak para cezası 7.667 TL olarak belirlenirken, klima ve beyaz eşya gürültüsü için 3 katına kadar para cezası kesilme yetkisi bulunuyor. Bu durum, sorunu çözmeyen ev sahipleri ve kiracılar için toplamda 23.001 TL'lik bir para cezası alınabileceği anlamına geliyor.

ekran-goruntusu-2024-03-25-143325.png

Konuyla ilgili olarak Ankara Barosu avukatları milyonlarca vatandaşı uyardı.

  • Klima gürültüsü ve sürekli artan çocuk ya da misafir gürültüsü gibi apartman yaşantısını zorlaştıran sorunlarla karşılaştığınızda, ilk adım olarak nazik bir şekilde komşunuzu uyarmanız önemlidir.
  • Eğer bu yaklaşım sonuç vermezse, apartman kuralları çerçevesinde yöneticinizle iletişime geçerek sorunun çözümü için yardım talep edebilirsiniz. Apartman yönetimi, kat mülkiyeti kurallarını ihlal eden komşulara yazılı ihtar gönderme yetkisine sahiptir.
  • Şikayetçiler, gürültü yapan komşuların rahatsızlık verdiğini kanıtlayarak sulh hukuk mahkemesine başvurarak tedbir kararı alabilirler. Bu süreçte bireysel olarak ya da avukat aracılığıyla mahkemeye başvurulabilir, ancak dava sürecinde harç ve diğer masrafların şikayetçi tarafından karşılanması gerekmektedir. Alınan tedbir kararına rağmen komşu gürültüsü devam ederse, savcılığa şikayette bulunulabilir.
  • Ayrıca, klima yanında yüksek sesle çalışan çamaşır makinesi ve buzdolabı gibi elektronik cihazların da şikayet konusu olabileceği unutulmamalıdır.
  • Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri, bu tür gürültülere en fazla 5 desibele kadar izin vermektedir. Belirlenen seviyenin üzerindeki gürültülere para cezası uygulanmaktadır.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.