Evde bakım ücreti şartları neler?

Evde bakım ücreti şartları neler?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından verilen ilanda, bakıma ihtiyacı olan bireyler için Evde Bakım Yardımı Yönetmeliği ile ilgili detaylı bilgi verildi.

Selin TURŞAK/ KAMU SON HABER

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, Resmi Gazete’de Evde Bakım Yardımı Yönetmeliği’ni yayımladı. İlanda bakıma ihtiyacı olan engellilerin evde bakımı için yapılacak yardımın başvuru şekli, değerlendirilmesi, ödenmesi ile ilgili detaylı bilgi verildi. Bakıma ihtiyacı olan engelli bireyin bakımını sağlayanlar için aranan kriterleri de açıklayan ilan, bakımı yapacak olan akrabasının veya yakının da bakım sırasında yapması gerekenleri sıraladı.

SAĞLIK KURULU RAPORU OLMASI GEREK

Bedensel, zihinsel ve ruhsal engellilikleri olan kişiler için evde bakım yardımı, 10 bin lira gösterge rakamı ile memur aylık katsayısının çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar, aylık olarak bakım verene ödenecek. Engelli bireyin, hayatını başkasının yardımı olmadan devam ettiremeyeceğinin bakım raporuyla tespit edilmesi, ÇÖZGER hükümlerine göre sağlık kurulları tarafından geçerli kabul edilen sağlık kurulu raporu olması gerekiyor.

NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Evde bakım yardımı başvurusu, engelli bireyin kayıtlı olduğu yerleşim yerinde bulunan il müdürlüğüne veya sosyal hizmet merkezi müdürlüğüne yapılır. E-Devlet kapısı üzerinden de alınan başvurular, engelli bireyin kendisi, bakım vermeyi talep eden kişi, akrabası veya vasisi tarafından şahsen ve yazılı olarak yapılması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı elektronik veri tabanında kayıtlı son sağlık raporu ile yapılması istenen başvuruda, 30 gün içinde istenen belgelerin tamamlanması gerektiği belirtiliyor. Evde bakım hizmeti, bakım ihtiyacı olan engelli bireyin yaşadığı ikamette verilirken bakıma ihtiyacı olan engelli birey ile bakım verenin aynı adreste ikamet etmesi gerekiyor. Bakım yapacak kişi için engelli bireyin bakımına yönelik kişisel bakım hizmetleri ve psiko-sosyal destek hizmetlerini karşılaması isteniyor.

YARDIMIN DURDURULMASI VE SONLANDIRILMASI

Evde bakım yardımı il dışı adres değişikliklerinde değişiklik tarihi itibarıyla durdurulur. Sağlık raporu süresinin sona ermesi durumunda, evde bakım yardımından yararlanmakta olan engelli bireylerin sağlık raporlarının sahte olduğunun tespiti durumunda ve il müdürlüğü onayı alınarak sonlandırma işlemi yapılabilir. Engelli bireyin veya bakım verenin vefatı halinde, bakım verenin değişikliği veya feragati halinde, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgari ücretin aylık net tutarının 2/3 ünden fazla olması halinde yardım anında sonlandırılır

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.