'Ev sahiplerinden akıl almaz yöntem' İlan siteleri dolup taştı

'Ev sahiplerinden akıl almaz yöntem' İlan siteleri dolup taştı
Türkiye'de uzun süredir devam eden kentsel dönüşüm yanında pek çok faaliyeti de yanında getiriyor. Bunların son örneği konut sahiplerinin yayınladığı ilanlar.

Türkiye'de 6 Şubat'ta yaşanan depremin depremin ardından tekrar gündeme gelen eski binaların dönüşümü oldu. Bununla birlikte kentsel dönüşüm kampanyaları ve bina incelemeleri de devam ediyor.

Yıkım için karar verilen binalar tek tek boşaltılırken ilan sitelerinde de bazı paylaşımlar dikkat çekiyor.

Ev sahipleri, Kentsel dönüşüm için kampanya başvurusu yapılmıştır, dönüşüm beklenmektedir. Bakanlık kampanyası çıkarsa ev dönüşüme girecektir. Şeklinde ilanlar verilerek kısa süreli kiralama yapılmaya çalışılıyor.

Peki kentsel dönüşüm sürecinde olan evler kiraya verilebilir mi? Evini kiraya verecekler ya da kiralama yapacaklar neye dikkat etmeli?

Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı:

“Kentsel dönüşüm kapsamında bazı evlerin aşamaları uzun sürüyor. Bu aşamaları 3 ayrı bölüme ayırabiliriz. İlki kentsel dönüşüme hazırlık süreci. Bu süreçte malikler toplantılar yaparak bu evlerini dönüşüme sokup sokmama ile ilgili kararlar alıyorlar.

‘HAZIRLIK SÜRECİNDE KARAR ÇIKMIYOR’

Site kararları alıyorlar, bazen kendi aralarında temsilci oluşturuyorlar ve hazırlık süreci oluyor. Hazırlık sürecinde kentsel dönüşüm kararı çıkmıyor ancak mal sahipleri, kiracılar ‘bizim evimiz kentsel dönüşüme girecek’ kararı alındı gibi bir düşünce içinde olabiliyorlar.

‘RAPOR ALINMADAN KESİNLEŞMİYOR’

Bu süreçte aslında riskli yapı tespit raporu alınmadan. Bir yerin kentsel dönüşüme girdiği kesinleşmiş olmuyor. İlk araştırmalar ve hazırlık süreci binalarda oldukça vakit alan bir durum diyebiliriz.

TESPİT RAPORUNA DİKKAT

Hazırlık sürecinden sonra kentsel dönüşümde mutabakata varılması durumu söz konusu. Asıl olan riskli yapı tespit raporu yaptırılmasıdır. Binalar üzerinde riskli yapı tespit raporu yaptırmaya herkes hızlı bir şekilde karar veremiyor. Son dönemde gördüğümüz İstanbul örneğinde İBB tarafından yerinde inceleme talep edenler, TOKİ’nin Yarısı Bizden kampanyasına başvuranların örnekleri var. Bu bir binanın kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacağına ilişkin bir hüküm içermiyor.

‘SÜREÇ 8 AYI BULUYOR’

İkinci aşama riskli yapı tespit raporu süreci. Bu raporla binada karar alındıktan sonra süreç başlıyor. Kendi yaşadığımız bir durumu örnek gösterebilirim. Bizim 6 ay önce Avcılar’da riskli yapı tespitine karar verdiğimiz yapı için tebligatlar muhtara yeni ulaştı. Bize verilen 60 günlük süreç var. Riskli yapı tespit raporunda karar alınmış olsa da, karotlar toparlanmış olsa da binanın yıkılmasına ilişkin geçen süreç 8 ayı buluyor.

'TAPULARA ŞERH DÜŞÜLÜYOR’

Üçüncü aşama riskli yapı tespitinden sonraki durum. Bu aşamada tapu sahiplerine bu binanın riskli yapı olduğuna dair şerhler düşüyor. Binanın dış girişlerine bu binanın riskli olduğu yazılıyor. Bu tarihten sonra bir kiralama olmadığını söylemek mümkün. Maliklerin anlaşması, 60 gün içinde binanın yıkılması, malikler tarafından yıkılmazsa kamu tarafından yıkılması gerekiyor.

‘DAİRELERİN BOŞTA KALMAMASI İÇİN EŞYALI HALE GETİRİYORLAR’

Verilen ilanlarda bu örnekleri görüyoruz. Binaları kentsel dönüşüme girecek olanlarla bu bahsettiğimiz süreler nedeniyle dairelerinin boşta kalmaması için eşyalı hale getirip evlerini kiraya vermeye çalışabiliyorlar. Tabi bu durum aslında şu açıdan önemli. Bu ilanı bu şekilde veren kişi şunu beyan etmiş oluyor: Bina bir dönüşüm sürecine girecek. Bunun süreci bir vakit alacak (minimum 6 ay) karar alınmadıysa 3-5 yıldır dönüşüme girecek şeklinde konuşulup adım atılmayan on binlerce bina var.

ekran-goruntusu-2023-11-18-085124.png

‘YIKIM KESİNLEŞMEDEN DAİRELER BOŞ KALIYOR’

Burada kentsel dönüşüm riskli yapı tespiti yapılmadan, yıkım kesinleşmeden dairelerin boş kaldığı süreci görüyoruz.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamalara baktığımızda İstanbul’da Yarısı Bizden kampanyası çerçevesinde 1 milyon 233 bin bağımsız birim sahibi müracaat etti. Yüzde 100 anlaşma sağlanan binalardan başlanacağı ve bu sayının 14 bin olacağı belirtildi. 14 bin binada yıkım yapılacak. Binalar boşsa, kiracı çıktıysa bekletmeniz gerekiyor. ‘1 yıl mı 2 yıl mı bekleyecek?’ bu belli değil.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.