Ev sahibi olmak isteyenler dikkat 'Adımlar atıldı o detaylar netleşti

Ev sahibi olmak isteyenler dikkat 'Adımlar atıldı o detaylar netleşti
Yeni dönemde birlikte birçok kalemde değişiklikler yaşanmaya devam ediyor. Bunlardan birisinde gayrimenkul sektörü oldu.

Ev sahibi olmak isteyenlere gayrimenkul uzmanından düşük faizli kredi imkanlarıyla ilgili avantajlarından bahsetti.

Yeni yılla birlikte artan banka faizlerinden sonra konut satışları resmen çakılmış durumda. Yeni dönemde ise uzmanlar bankaların vatandaşlara sunacağı düşük faizli kredi imkanlarının altını çizerek ev sahibi olmak isteyenler için önemli açıklamalarda bulundu.

ekran-goruntusu-2023-11-09-083424.pngHazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hali hazırdaki güncel kurların daha altında yaklaşık olarak beklenti yüzde 1.5 civarında faiz oranlarıyla ev sahibi olmak mümkün olabilecek. Bakanlığın bu çerçevede bir finansman modeli üzerinde çalıştığı belirtildi.

Şu an vade oranı 10 yıl için 120 ay oluyor. Yeni yapılacak olan kampanyalar neticesinde bu vadenin 180 ay olması bekleniyor.

ekran-goruntusu-2023-11-09-083502.pngTürkiye'de bir milyon 400 bin konuta ihtiyaç olduğu öngörülüyor.

Üretim tarafında ise artan maliyetler ve satışların gerçekleşmemesi sebebiyle düşüşler sürüyor.

Uzmanlar Türkiye'de yıllık en az 800 bin konut yapılması gerektiğini ifade ediyor. Kiralık daireye olan yönelim ise fiyatların yükselmesine sebep oluyor. Bu durum sonrasında ortaya kira enflasyonu çıkıyor.

Yeni kampanya ile ilk kez ev alacakların yararlanması bekleniyor. Kampanya şartlarını karşılayan gereği hane gelirine, o hane de oturanların daha önce konut sahibi olup olmadığına veya ikamet edilen şehir de daha önce konut satışı yapılıp yapılmadığına bakılacak.

para-emekli-tl-maas-3-qosv-cover.jpgBu yeni gelen kampanya ile yüzde 1,5 alınan faiz oranı olduğunda geri ödemesi 5 milyon olan ödeme 2.5 milyona düşecek. Bu kampanyadan yararlanacak olan vatandaşların faiz farkı yüzde 50 olacak.

Gayrimenkul uzmanı Evrim Kırmızıtaş bu kampanyanın bir zorunluluk olduğunu dile getirdi.

Konut satışındaki ivme kaybına dikkat çeken Kırmızıtaş, "Şu anda insanların konuta erişimindeki en büyük sıkıntı kredi faiz oranlarının çok yüksek olmasıdır. Özel bankalar ise 2.85 faiz ile kredi veriyor. Özellikle ilk kez ev alacaklar da büyük bir mağduriyet yaşıyor. Birçok müteahhit ya durdurdu ya da azaltıyor. Müteahhitlerin bile bu konut kampanyasına ihtiyacı var." diye konuştu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.