Eski misafirperverlik ve ikram kalmadı artık

Türk kültürünün ve geleneğinin önemli bir parçası misafirperverliktir. Misafir ağırlama ve ikramda bulunma Türk kültür ve gelenek açısından son derece önemlidir. Fakat zaman içerisinde misafir kültürünün kaybolması misafire yönelik bakış açılarını değiştirmiştir. Gazeteci ağabeyim Levent Bulut'un "Neden saygısız bir ülke olduk" başlıklı yazısını okuduğumda hak vermeden edemedim. Hakikaten artık başta misafire saygı olmak üzere birçok konuda birbirimize saygımızı yitirdik.

Levent ağabey eskiden yapılan misafirperverlikle günümüzdeki kıyaslayarak şöyle anlatıyor:

"Eskiden evler salon, yatak odası, oturma odası ve misafir odası olarak 3+1 idi. Evin diğer odalarına gösterilmeyen ilgi misafir odasına gösterilir ve o odaya yalnızca misafir geldiğinde girilirdi. Hatırlıyorum o odada misafire ikram için sigaralık bile vardı. Babam içmiyor olmasına rağmen mutlaka o sigaralığı dolu tutardı. Oruçlu olduğumuzda eve gelen misafir niyetli değilse sebebini sorgulamaz, yemek yapılırdı. Misafir ise "Kesinlikle yemem sizinle iftarı beklerim" derdi...

Karşılıklı "aaa, olmaz"larsa yemek yapılıp ikram edilene kadar sürerdi. Şimdi misafirin ne istediğinin bir önemi yok!

***

 Zira beş çocuklu ve tek maaşlı bir memurun oğlu olarak biz meyveyi misafirden misafire görebiliyorduk. Misafir gelecekse borç harç ne yapıp eder mutlaka ikramlık meyve alınır, annem de kek ve poğaça türü şeyler yapardı. Biz isterdik ki misafir gelsin.

***

Şimdi insanımızın eski sıcaklığı da kalmadı. Adam inanmadığı fikirlere, inanmadığı siyasîlere oy verirken, çıkarım neredeyse oradayım diyor. Her şey yapay ve çıkar üstüne kurulu. Eskinin fazileti ve dürüstlüğü para etmiyor artık.

***

Milletçe biz olmak yerine 'ben'leştik. Bireyselleştikçe de bencilleştik. Birbirimize saygımızı kaybettik. Toplu taşıma kullanıyorsanız insanların birbirine nasıl davrandığını çok net görüyorsunuzdur.

***

Taksiye biniyorsun üstüne vazife olmadan sohbetine dalıyor...Metroya biniyor, ama inemiyorsun. Zira inmeni beklemeden binenler seni tekrar metroya sokuyor." Nerelisin?" yerine "Hangi partilisin?" diye soruluyor.

Tevâzunun yerini riya ve gösteriş alıyor. Bir olayda haklı yerine "O bizden mi?" diye bakılıyor.

Edep ve haya sadece birer kelime olarak kullanılıyor."

***

Ne güzel anlatmış değil mi? Bu anlatımın üstüne yorum yapmaya dahi gerek yok.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları