Erken emeklilik için büyük avantaj '1997 ile 2006 arası işe başlayanlar dikkat'

Erken emeklilik için büyük avantaj '1997 ile 2006 arası işe başlayanlar dikkat'
Erken emeklilik binlerce vatandaşın önem verdiği bir konu, emekliler bu kapsamda yaşanan gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyor.

Bazı vatandaşlar kişisel nedenleri gereğince iş yaşantısının yoğun temposundan fiziksel ya da ruhsal olarak etkilenebiliyor.

whatsapp-gorsel-2023-12-31-saat-01-58-37-e083c4e5.jpg

Bu kapsamda sağlık sorunları olan vatandaşlara yönelik devletin sağladığı kolaylıklar bulunuyor. Malulen emeklilik kapsamında hayata geçirilen düzenlemeler erken emeklilikte kolaylık sağlıyor.

whatsapp-gorsel-2023-11-24-saat-23-09-02-c02fdc9f.jpg

Sosyal güvenlik mevzuatı, sağlık sorunlarıyla mücadele eden sigortalı çalışanlara destek olmak amacıyla düzenlemeler gerçekleştirdi. Bu mevzuat kapsamında iş yaşamında sağlık sorunları sebebiyle devam edemeyen vatandaşlara erken emeklilik hakkı tanınıyor.

BU AVANTAJDAN KİMLER YARARLANABİLİR?

İş yaşamına katılımı ciddi derece etkilenen, sağlık sorunları nedeniyle iş yaşantısında zorlanan, vatandaşlar erken emeklilik haklarını kullanabilirler.

Malulen emeklilik kapsamında değerlendirmeye alınan rahatsızlıklar,

Kanser
Epilepsi
Parkinson hastalığı

Beyin tümörleri
Behçet hastalığı
Organ nakli (kemik iliği hariç)
AIDS

Tüberküloz
Siroz
Zeka geriliği
Şizofreni

Bipolar bozukluk
Multipl skleroz (MS)
Serebral palsi

Felç
Uzuv kayıpları
Demans
Görme kaybı

olarak belirtilmektedir. Bu hastalıklarla mücadele eden bireyler %60 ve üzeri iş gücü kaybı durumunda malulen emeklilik hakkı kazanabilir.

MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI

Öte yandan emeklilik hakkını erkenden elde edebilmek için bazı yasal şartlarında karşılanması gerekmektedir. Bu şartlar; Çalışanın en az 10 yıl sigortalı olarak çalışmış olması,1800 günlük prim ödeme şartı,malullük durumunun işe başladıktan sonra meydana gelmiş olması,maluliyetin resmi raporlarla belgelenmesi,en az %60 oranında iş gücü kaybının olması olarak belirtilmektedir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.