Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Erkek kıtlığına kıran mı girdi?

Bir önceki yazımda sizlere; "başlık parası"nın, uzun yıllar gençlerimizin başını nasıl ağrıttığını yazmıştım. Bir sonraki yazımda da "başlık parası"nın tam tersi olan "drahoma"dan söz edeceğimi bildirmiştim.

Türkiye'deki Rum, Ermeni ve Museviler arasında, drahoma adeti oldukça yaygındır. Türkiye'deki gayrımüslümlerin uyguladığı, ailesinin evlenecek olan kız evlada ayırdığı drahoma da; tıpkı "başlık parası"nda olduğu gibi para, altın veya mal, mülk olabilir. Bu da geçimini rahat sağlasın diyerek damada verilir.

Bu durum sadece Türkiye'deki gayrimüslümler için geçerli değildir. Dünyadaki diğer milletlerde de yaygındır. Gelin bu milletlere de kısaca bir göz atalım:

*) Avustralya: Büyük kentlerde beş kadına bir erkek düşüyor. Kimi zaman taşraya gidip evlenen kadınlar, çoğu zaman da kendilerine göre evlenecek erkek bulmakta zorluk çekiyorlar. Dünyanın en az erkek nüfusa sahip ülkesi diyebileceğimiz Avustralya'da, tanışmak için yurt dışından gelen erkeklere tatil hediye ediliyor.

*) Birleşik Arap Emirliği: Bu ülkenin evlilik oranının düşük olduğuna oldukça şaşırabilirsiniz. Şeriatın ağır uygulanan kurallarından dolayı pek çok kadın talibini beklemekte. Devlet de, yaşları ilerlediği halde hâlâ evlenemeyen kadın sayısının artması nedeniyle erkeklere kırk bin liralık evlilik desteği veriyor. Birden fazla kadınla evlenebilen erkekler her seferinde bu parayı alabiliyor.

*) Ermenistan: Geçmişte yaşanan savaşlardan dolayı erkek nüfusun az, kadın nüfusun fazla olduğu bu ülkede, devlet bekâr kadınlar için çeşitli çalışmalar yürütüyor. Ayrıca Ermenistan'da bir erkeğin birden fazla kadınla evlenmesi doğal.

*) Estonya: Erkek kıtlığının yaşandığı bir başka ülke olan Estonya. Bu ülkede kadın nüfusu %53.20. Ülkenin Kihnu Adası'nda yaklaşık 400 kadın yaşıyor. Adadaki az sayıdaki erkek de balıkçıklıkla uğraştığı için genelde denizde olduklarından Kihnu Adası'ndaki tüm işler kadınlar tarafından yapılıyor.

*) Letonya: Rusya ve Beyaz Rusya'nın komşusu olan Letonya'nın nüfusu 1,96 milyon kişi ve kadın nüfusun oranı ise %54.10'dur. Letonya'da kadın nüfusunun fazla olmasının sebebi ise kadınların Sovyetler döneminden sonra kapitalizme erkeklere kıyasla daha iyi uyum sağlamaları olarak gösteriliyor.

*) Litvanya: Toplamda 2,872 milyonluk nüfusa sahip Litvanya'da kadın nüfus oranı %54 ile neredeyse rekor seviyede. Alışık olduğumuzun aksine Litvanya'da erkekler değil de kadınlar erkeklere arkadaşlık teklif ediyor.

*) İtalya: Bu ülkede doğum oranlarının azlığı kadar evlilik oranları da oldukça az. Devlet yönetiminin çeşitli çalışmalarına rağmen erkekler bu ülkede kalıcı evliliğe karşı. Bazı bölgelerde tepkilere neden olduğu için evlenecek erkeklere çeşitli para destekleri sunuluyor.

*) İzlanda: Güzellikleriyle ünlü olan kadınların ülkesi İzlanda da yetersiz erkek nüfus nedeniyle evlenmeler çok az. Bu sorunun çözümünü ülkede yaşayan göçmenlerde bulan hükümet, İzlandalı kadınlarla evlenmeleri durumunda erkeklere beş bin dolar vereceğini vadediyor.

*) Japonya: Burada da erkeklerin evliliği saçma bulması nedeniyle evlilik oranları oldukça düşük. Ve erkeklerin bu düşüncesinden dolayı da kadınlar bekâr kalmakta.

*) Moğolistan: Kadın nüfusunun fazla olduğu bu ülkede zayıf kadınlar halk tarafından beğenilmiyor. Devlet bu yüzden evlenmekte zorluk çeken zayıf kadınlarla evlenecek olan erkeklere destek veriyor. Hatta kimi bölgelerde erkeklere belli bir başlık parası veriliyor.

*) Portekiz: Avrupa'da İtalya'dan sonra en düşük doğum oranına sahip bu ülkede kadın nüfusu erkek nüfusunu hayli geçti. %52.75 gibi bir orana sahip kadın nüfusu, işgücüne katılım oranında kendini gösteriyor.

*) Rusya: Kadın nüfusunun en fazla olduğu ülkelerin başında geliyor. Boşanma oranlarının gittikçe arttığı Rusya'da devlet bu konuda çeşitli maddi destek veriyor.

*) Tayland: Bu ülkede durum ise çok daha farklı şekilde. İstediği gibi erkek bulamayan bazı Taylandlı kadınlar çareyi farklı ülkelerdeki erkeklerde arıyor.

*) Ukrayna: 45 milyonluk ülkede kadın nüfusunun erkek nüfusa oranı %53.70'dir ve bu yüksek kadın nüfusuna en fazla desteği Ukrayna'nın batısında yer alan Lviv kenti vermektedir. Çünkü Lviv, nüfusunun yüzde 85'i kadınlardan oluşan bir şehir.

*) Singapur: Dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alan Singapur'da evlilik destekleri de oldukça fazla.

Evet sizlere bu yazımda da drahomadan, yani erkeklere verilen "başlık parası"ndan söz ettim. Ancak buna sakın erkekler çok sevinmesin!.. Bunun da çok kötü yanları var. Bir başka yazımda da sizlere ondan söz edeceğim. Şimdilik hoşça kalın...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları