Erdoğan'dan asgari ücret talimatı Gündeme bomba gibi düşen Ankara kulisi

Erdoğan'dan asgari ücret talimatı Gündeme bomba gibi düşen Ankara kulisi
Asgari ücretle geçinmeye çalışan 8 milyon çalışan kendileri ve aileleri için hayati öneme sahip zam oranına kilitlenmiş durumda. Yılda bir kez yapılacağı açıklanan asgari ücret zammında Ankara kulisleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son talimatını konuşuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan en son asgari ücrete yılda 1 kez yapılacağını açıklamıştı. Yüksek enflasyon altında aldığı zamlar eriyen asgari ücretliyi yıkan bu haberin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan da Bakan Işıkhan'ın tek zam açıklamasını doğrulmamıştı.

vedatisikhandha2.jpg

TÜRK-İŞ: MASADAN KALKARIZ

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, enflasyon oranı düşmeden tek zamdan bahsedilemeyeceğini söylemişti. Atalay daha sonraki açıklamalarında ise "Asgari ücret görüşmelerinde, 14 bin TL civarında hesaplanan açlık sınırının teklif edilmesi halinde, "O zaman masadan kalkarız. Öyle şey olmaz" demişti.

ergunatalaya.jpg

ERDOĞAN EN SON NE DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2 gün önceki kabine toplantısının ardından asgari ücretle ilgili sessizliğini bozarak bir açıklama yapmıştı. Erdoğan "Yılbaşında ekonomik dengeyi sarsmayacak, çalışanlarımızın kayıplarını giderecek bir asgari ücret belirleyeceğiz. İşçilerimizin onayını alacak, işverenlerimizi de yormayacak ve istihdama zarar vermeyecek bir asgari ücret seviyesi hedefi ile süreç yönetilecek." demişti.

erdoganaa.jpg

Erdoğan'ın "çalışanlarımızın kayıplarını giderecek bir asgari ücret belirleyeceğiz" sözleri Ankara kulislerini hareketlendirdi.

PAZARLIK ÖNCESİ KULİS BİLGİSİ GELDİ

Asgari ücrete 2024 yılı için bir kez zam yapılacağı kesinleşti. Ancak asgari ücret zam oranına ilişkin kesin bir açıklama yapılmamıştı. Pazartesi günü başlayacak asgari ücret pazarlığı öncesi ise Erdoğan'ın son açıklamaları üzerinden Ankara kulisleri yeni bir bilgiyi konuşmaya başladı.

para1200.jpg

2024 yılı asgari ücret zammı için enflasyon oranı baz alınacak. Bu doğrultuda çalışan kesime yüzde 38 ila yüzde 40 oranı arasında bir zam yapılmasına kesin gözü ile bakılıyor. Ancak bu oran Erdoğan'ın daha sonra yapacağı ek zam açıklaması ile değişmesi bekleniyor. Ankara kulislerine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son dakika yapacağı bir ekleme ile asgari ücret zam oranı yüzde 45'e çıkarılacak. Böylece yılda bir kez zam yapılan çalışanın da gönlü alınacak.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.