Emekliliğiniz iptal olabilir 'E Devlet'te bu kodlara dikkat'

Emekliliğiniz iptal olabilir 'E Devlet'te bu kodlara dikkat'
SGK'dan yapılan duyuruya göre, E-Devlet üzerinden erişilen hizmet dökümlerine yansıttığı kodlarla birçok emeklinin aylık işlemlerinin sınırlandırılacağını açıkladı.

Binlerce vatandaşın mağdur olduğu konulardan birisi de emekli olup ardından emekliliklerinin iptali ile karşı karşıya kalıyorlar. Bu durumunun sıklıkla yaşandığı konulardan birisi de sigortalı olup ancak çalışmayan bireylerden kaynaklanmasıdır. Bu 'usulsüz çalışma' olarak adlandırılan durum emeklilikten sonrada ortaya çıkabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) tespiti ardından iptal işlemi başlatılabiliyor.

kapak-130949.jpgYÜZ BİNLERCE LİRA ZARAR EDEBİLİRSİNİZ

Şayet bir kişinin fiilen çalışmadığının tespiti yapılırsa, o kişinin ihlal edilen süre boyunca yatırılan sigorta primleri hizmet dökümünden silinir.

Bu durum neticesinde silinen primler sebebiyle emeklilik şartlarının karşılanmaması ve dolayısıyla da emekli maaşının kesilmesine neden olur.

Aynı zamanda SGK, bu usulsüzlük için o tarihe kadar ödenen toplam aylık bedeli ve faizleri ile birlikte geri alınabilir.

f5-haber-lwfa-cover.jpgBazı durumlarda, 10 yıldan daha uzun süredir emekli aylığı alan kişilerin bile emeklilikleri iptal söz konusu olabilir ve ödenen maaşlar geri talep edilir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile SGK'nın resmi web sitelerinde yer alan uyarıları takip ederek ve yasal çerçevede sunulan seçeneklerden yararlanarak hareket etmek önemlidir.

thumbs-b-c-004a7bc0259c0509cfbe6a2d72e7ebe0.jpgBU KODLARA DİKKAT!

Emeklilik için gerekli olan gün, prim ve hizmet yılı şartları tamamlanmış gibi görünse de, SGK dökümünde bulunan bazı detaylar emeklilik sürecini risk oluşturabilir.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sıkı denetimler sonrasında iş yerlerini belirli kriterlere göre S- sahte iş yeri, Ş- şüpheli iş yeri ve K- Kontrollü iş yeri olarak kodlanıyor.

'Ş' harfi ise iş yerinin şüpheli olarak görüldüğü ve denetim veya inceleme yapılacağı anlamına geliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.