Elektrikte yeni dönem 'Artık zorunlu olacak'

Elektrikte yeni dönem 'Artık zorunlu olacak'
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından alınan karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, organize toptan elektrik piyasalarında faaliyet gösteren katılımcılar, mevcut teminat mektuplarını gelecek yıla kadar elektronik formatta sunmak zorunda kalacaklar.

EPDK'nın bu kararıyla ilgili duyuru Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bundan böyle, organize toptan elektrik piyasalarında faaliyet gösteren katılımcılar, sunmaları gereken teminat mektuplarını elektronik formatta ibraz etmek zorunda kalacaklar.

tedbirlerinizi-alin-izmirin-o-ilcelerine-saatlerce-elektrik-verilmey-68dea240.jpg

1 OCAK 2025 TARİHİNE KADAR;

1 Ocak 2025 tarihine kadar olan süre zarfında, mevcut teminat mektuplarının elektronik formatta değiştirilmesi gerekecek. Bu tarihe kadar değiştirilmeyen teminat mektupları ise teminat hesaplamalarında dikkate alınmayacak.

Piyasa Yönetim Sistemi'nde (PYS) kayıtlı olan tüm serbest tüketicilerin teminat seviyesini saat 11.00 itibarıyla karşılayamadığı durumlarda, kayıtları ilk iş gününden itibaren silinecek. Bu kayıtların silinmesi, daha önceki teminat hesaplamalarının yapıldığı fatura döneminden itibaren geçerli olacak.

dsfasgf.jpg

BİRDEN FAZLA TEMİNAT TÜRÜ İBRAZ EDEN KATILIMCI, TEMİNATLARI KISMEN VEYA TAMAMEN DİĞER KIYMETLERLE DEĞİŞTİRİLEBİLECEK

Değişikliğe göre, teminatların Türk lirası karşılıklarının hesaplanması sürecinde, döviz nakit teminatlar ve döviz elektronik teminat mektupları için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından hesaplamanın yapılacağı günden bir iş günü önce saat 15.30’da ilan edilen döviz alış kuru göz önüne alınacak.

FİYATLARDA RESMİ GAZETE'DEKİ GÖSTERGE BAZ ALINACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığınca ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri için TCMB tarafından hesaplamanın yapılacağı gün Resmi Gazete’de yayımlanan gösterge niteliğindeki fiyatlar baz alınacak. Hazine ve Maliye Bakanlığınca ihraç edilen Eurobond’lar için de merkezi uzlaştırma kurulu tarafından belirlenen fiyatlar belirleyici olacak.

Piyasa katılımcılarının birden fazla teminat türü ibraz etmesi durumunda, söz konusu teminatlar kısmen veya tamamen teminat olarak kabul edilen diğer kıymetlerle değiştirilebilecek.

Nakit Türk lirası ve Türk lirası cinsinden elektronik teminat mektubu dışında teminat olarak kabul edilen kıymetlere değerleme katsayısı uygulanacak. Söz konusu değerleme katsayısı, benzer piyasalarda uygulanan değerleme katsayıları dikkate alınarak merkezi uzlaştırma kuruluşunun önerisiyle piyasa işletmecisi tarafından belirlenecek.

Teminatlara ihtiyati tedbir konması veya ilgili kıymetin kesin teminat niteliğini ortadan kaldıran bir durum ortaya çıkması durumunda, söz konusu kıymetler piyasa katılımcısının toplam teminat hesabında dikkate alınmayacak.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.