Ekim ayının sebze ve meyveleri

Ekim ayında kış mevsimi artık iyice kendini hissettiriyor. İstanbul'da ise ilk hafta hemen hemen yağmurlu ve soğuk günlerle geçti. Her mevsim kendine verilen görevi yerine getirecek ve getiriyor.

Peki sağlığımız için Ekim ayında ne tür sebze ve meyveleri yemeliyiz?

Şimdi bunları inceleyelim.

Uzmanlara göre, ıspanak çok önemli bir besin kaynağıdır. A, B, C, E, K, çinko, magnezyum ve büyük miktarda demir içerir. Ayrıca, cilt, tırnak ve gözler için bulunmaz bir şifalı bitkidir.

Mantar ise evlerimizde zaman zaman annelerimizin hazırladığı güzel bir nimettir. Zararlıları da var. Buna dikkat etmek gerekiyor. Yemeklerde kullanılan mantarın birçok yararı vardır. Kısaca vitamin kaynağıdır. Kan değerlerini dengede tutar. D vitamini açısından zengindir.

Lahana da,  C, B ve E vitaminleri bulunur. Potasyum, magnezyum ve demir içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği, hatta kanserden korunmada öne çıkan kış sebzesi olduğu zaman zaman sağlıkçılar tarafından gazete ve televizyonlarda belirtilir. Bu arada havucu unutmamak lazım. K vitamini, C vitamini ve B6 vitamin kaynağıdır.

Salatalık ise sofraların güzeli. İnsanı hem serinletir hem de ferahlık verir. Vücudumuzdaki sıvı oranını dengelediği gibi bakır, C vitamini, magnezyum ve B1 vitaminlerini barındırır. Patlıcan da,  A, B1, B2, C vitaminlerince zengindir. Sindirim sistemini rahatlatır, kolay dışkılamayı sağlar, yüksek oranda lif içerdiği için kabızlığı önler.

Bamya da unutulmamalı. Uzmanlara göre, demir, lif, kalsiyum, A ve C vitaminleri bakımından zengindir, şeker oranı düşük, enerji oranı yüksektir. Yüksek lif içerikli olan bu besin sindirim sistemi ve mide hastalıklarına yararlıdır.

Ekim ayında tüketmemiz gereken meyveler ise üzüm, nar, incir, kızılcık, mandalina ve fındık.

Uzmanlara göre, üzüm, birçok çeşidi olan sağlıklı bir besindir. Yeşil üzüm B1 ve B2 vitaminleri ve demir, magnezyum, fosfor, potasyum gibi mineraller barındırır.

İncir ise A, B1, vitamin B2, demir, fosfor ve klor gibi mineralleri içerir. Daha birçok yararı var.

Kızılcık ise A, E ve K vitaminleri bakımından zengindir. Kızılcık reçeli ve çorbası Türk mutfağının vazgeçilmezleridir.  Muz ve fındık da sağlığımız için önemli besin kaynağıdır.

Kendinize iyi bakın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları