Dünyada ölümlerin yüzde 7'sinin nedeni zatürre

Türk halkı arasında bilinen adıyla 'zatürre', tıp dilinde 'pnömoni', akciğerdeki hava keseciklerinin iltihaplı bir sıvıyla dolmasıdır. Hastalık her yaşta görülebilmesine rağmen çoğunlukla  0-4 yaş arası çocuklarda ilk sıradaki ölüm nedenlerinden biridir.

Uzmanlara göre, iki yaş altı çocuklar, bağışıklık sistemi zayıf kişiler  ve 65 yaş üstü kişilerde zatürre tehlikeli olabiliyor. Basında yer alan haberlere göre, Dünya Sağlık Örgütü verileri, dünyada her yıl 100 kişiden 1-2'sinin zatürreye yakalandığını gösteriyor. Belirtileri üst solunum enfeksiyonu, koronavirüs  ve griple karıştırıldığı için hastalar doktora geç başvurabiliyor bu da hastalığın ilerlemesine yol açıyor. Dünyada ölümlerin yüzde 7'si zatürreden kaynaklanıyor.

Özellikle KOAH, diyabet, kalp hastalığı ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlar; küçük çocuklar, hamileler ve yaşlıların zatürreden korunmak için zatürre aşısı olması için doktora başvurmaları gerekiyor. Zatürreye zemin hazırlayan grip ve benzeri viral solunum yolu enfeksiyonları bulaşıcıdır. Hapşırık ve öksürükle yayılabildikleri gibi ağız, bardak, mendil, çatal-kaşık, kapı kolu gibi eşyalara temas ve sonrasında ellerin ağıza temasıyla bulaşabilir. Hasta kişinin, yaşlılara, hamileler ve çocukların yanına yaklaşmaması gerekir. Bu konuda dikkatli olunmalıdır.

Uzmanlara göre, zatürreden korunmanın önemli yolu aşı yaptırmaktır. Sağlık Bakanlığı, çocukların 2, 4, 6 ve 12'nci ayların sonunda zatürre aşısı olması gerektiğini sürekli bildirmekte anne ve babaları uyarmaktadır. Öte yandan 65 yaşın üzerindeki kişilerin doktor kontrolünde olması yararlıdır.  Öksürme ya da hapşırdıktan sonra kullanılan mendili çöpe atmak lazım. Bardak veya mutfak eşyalarını başkalarıyla paylaşmamak yararlı olur.

Uzmanlara göre, zatürrelerin yüzde 50'si çeşitli bakteriden kaynaklanmaktadır. Ayrıca, mevsimsel soğuk algınlığı ve grip nedeni olan virüsler, çocuklarda bronşiolite yol açan virüs de zatürreye neden olmaktadır. Mantar kaynaklı zatürrelere ise bağışıklık sistemi zayıf kişilerde rastlanır.

Zatürrenin belirtileri arasında, yüksek ateş, üşüme titreme, öksürük, sarı-yeşil balgam, hızlı soluk alıp verme, göğüs ağrısı, baş ağrısı, yan ağrısı, kusma ya da kusacakmış hissi, yaşlılarda bilinç bulanıklığı gösterilmektedir.

Kendinize iyi bakın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları