Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 18 milyar dolar daha

Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 18 milyar dolar daha
"Dünya Bankası, 17 milyar dolarlık planlamaya ilaveten 18 milyar dolar daha tahsis edecek..." Açıklama, gündeme ilişkin konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten geldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten yeni açıklamalar geldi.

NTV yayınında ekonomi gündemine ilişkin konuşan Şimşek'in öne çıkan açıklamaları şöyle:

DÜNYA BANKASI’NDAN 35 MİLYAR DOLAR

"Merkez Bankası Başkanımız ile birlikte Dünya Bankası başkanıyla uzun bir görüşme yaptık. Kendilerine programımızdan bahsettik. Onlar da bizim programımızı desteklemek üzere, mevcut 17 milyar dolarlık planlamaya ilaveten 18 milyar dolar daha tahsis edeceklerini söylediler. Toplamda 35 milyar dolarlık Dünya Bankası paketi, Türkiye’ye sunulacak."

KREDİLERE İLİŞKİN YENİ DÜZENLEMELER
"Yüzde 140 büyüyen krediyle enflasyonla mücadele olmaz... Birinci konutu kredilendirme noktasında bir değişiklik yapmayacağız. Ancak ikinci ve sonraki konutlar krediyle desteklemeyecek..."

TAŞIT KREDİLERİ
“Taşıt kredilerinde biz çok net bir şekilde sınırlayıcı bir perspektife sahibiz.”

ORTA VADELİ PROGRAM

"Dezenflasyon programı orta vadeli programımızın en önemli hedefi. Birincil önceliğimiz fiyat istikrarıdır. Enflasyonu tekrar, 3 yılın sonunda hedefimiz tek haneye düşürebilmek. Bu zor bir süreç ama mümkün. Geçmişte başardık, yine başaracağız."

BÜTÇE AÇIĞI
"Önümüzdeki 3 seneye baktığımız zaman, gerek depremin gerekse geçmişte aldığımız bir takım kararların etkisiyle; EYT gibi, bütçede bir miktar bozulma var. Hedefimiz, bütçe açığını deprem hariç yüzde 3’e çekmek."

YAPISAL REFORMLAR

"Çok ciddi yapısal dönüşüm çabası olacak. Bunu da geçmişte olduğu gibi sadece bir metin olarak sunmadık, takvimlendirdik. Hangi reformu, hangi çeyreklerde yapacağımızı ortaya koyduk."

ENFLASYON
"Enflasyon hedefimizi iddialı bulanlar olabilir. Biz mümkün olduğunca, o an itibariyla en gerçekçi rakamları ortaya koymaya çalıştık.

Benim edindiğim izlenim; genel anlamda programın hedefleri gerçekçi bulunuyor. Burada enflasyonla ilgili tahmin değişiklikleri, bizim resmi daha iyi anlamamızla ortaya çıktı...

2021’in Aralık ayıyla, aşağı yukarı 2023’ün Mayıs ayına kadar kur belli bir düzeyde tutulmuş. Biz kuru serbest bıraktık. Tabii kur etkisi var. Sürekli değişen bir husus. Geçişkenlik zamanla azalacak."

KUR HEDEFİ

Bizim bir kur hedefimiz yok. Aslında tahmin de olmaması lazım. Biz bir program yaptık, programın değişik evreleri var. Bugün ile Haziran’a kadar farklı bir perspektif…

BAE’DEN PARA GİRİŞİ NE ZAMAN?

"Programa kaynak arayışında ve Türkiye’ye yatırım arayışına girdiğimizde önce dost ülkeleri ziyaret ettik. Birleşik Arap Emirlikleri büyük bir teveccüh gösterdi ve 51 milyar dolara yakın bir program açıkladı.

Bu programın önemli bir bileşeni deprem yaralarının sarılmasına yönelik, 8,5 milyar dolarlık tahvil ihracı gündemde. Ben inanıyorum ki bu sene sonundan önce 8,5 milyar dolarlık tahvil ihracı gerçekleşecek.

İhracatın finansmanı için de 3 milyar dolarlık tahvil ihracı yapacağız.

Toplamda 11,5 milyar dolarlık tahvil ihracı, muhtemelen bu sene içerisinde sonuçlanır.

BAE’nin 51 milyar dolar içerisinde yenilenebilir enerjiye yaklaşık 27 milyar dolarlık bir yatırımı gündemde. Tabii bu depolamadan tutun, güneş, rüzgar vs. sanayi, turizm özellikle teknoloji yatırımı öngörüyorlar."

KUR KORUMALI MEVDUAT
"Bizim önceliğimiz programı uygulamak ve rezerv biriktirmek... Bunları başardığımız ölçüde, kur korumalıdan çıkış stratejimizi uygulayacağız. Var mı stratejimiz, var. Biz burada da kademeli gideceğiz. KKM yapan vatandaşlar müsterih olsun, şu an devam edecek."

MERKEZ BANKASI KURA MÜDAHALE EDİYOR MU?

"Belirli bir seviye hedefleyip, korumak için, rezerv harcamayı soruyorsanız, benim bildiğim kadarıyla öyle bir şey yok."

ÜCRET ZAMLARI
"Çalışanlarımızın alım gücünü enflasyonu düşürerek koruruz. Enflasyonla mücadele topyekün destek verilmesi gereken bir programdır. Önümüzdeki dönemde sabırla bu programı uygulamamız lazım. Bunun için bir takım maliyetler olacak. Kolay olamayacak."

MAAŞLARA DÜZENLEME

"En düşük maaş alan emeklilerimizin durumunun iyileştirilmesine yönelik, Cumhurbaşkanımızın talimatı oldu o çalışmaları yapıyoruz. O konuda çok netiz... Çalışanımızın yanındayız, çalışanlarımız çok değerli. Emeklilerimiz çok değerli. Ama ülkenin imkanları çerçevesinde hareket etmemiz lazım. Zor bir dönemden geçiyoruz. Yüzyılın felaketi yaşanmış. Öncelik felaketin yaralarının sarılması ve eminim 86 milyon bunu istiyor."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.