Dolar kuru Yap-İşlet-Devret projelerini de vurdu

Dolar kuru Yap-İşlet-Devret projelerini de vurdu
Dolar kurundaki artış Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan otoyol ihalelerini de vurdu. Antalya-Alanya Otoyolu ile Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu ihaleleri 5. kez ertelendi.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu Projesi YİD ihalesi ile Antalya-Alanya Otoyolu Projesi YİD ihalesine ilişkin ilk ilanlar 15 Haziran 2022’de Resmi Gazete’de yayımlandı. AnkaraKırıkkale-Delice Otoyolu projesi için ihale tarihi 24 Ağustos 2022, Antalya-Alanya Otoyolu projesi için de ihale tarihi 25 Ağustos olarak belirlendi. Sonra peş peşe ertelemeler geldi. “Ek ilan” ile AnkaraDelice ihalesi 5 Ekim, Antalya-Alanya ihalesi 6 Ekim 2022’ye ertelendi. Neden erteleme kararı alındığı belirtilmedi. Sonrasında yeni bir “süre uzatımı ilanı” yayımlanarak ihale tarih ve saatleri revize edildi. AnkaraDelice Otoyolu ihalesi 15 Aralık 2022, Antalya-Alanya Otoyolu ihalesi de 16 Aralık 2022 tarihine ertelendi. Ancak ihaleler yine yapılamadı.

KAMUYA AĞIR YÜK

Kamu özel işbirliği (KÖİ) projeleri kapsamında YİD modeliyle yapılan ihaleler kamuya getirdikleri yükler nedeniyle eleştiriliyor. KÖİ projeleri için bu yıl 102.1 milyar TL, gelecek yıl 131.5 milyar TL ve 2025’te de 140.1 milyar TL olmak üzere 3 yılda toplam 373.6 milyar TL ödeme yapılacak. Yurttaş yine geçmediği köprüler, kullanmadığı havaalanları için bütçe yoluyla cebinden ödeme yapmaya devam edecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.