Doğru üniversite tercihinin ipuçları

İki buçuk milyonu aşkın adayın merakla beklediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları 28 Temmuz'da açıklandı. Tercih maratonu ise 29 Temmuz'dan itibaren başlıyor. Aday öğrenciler, yaşamlarına yön verecek, mesleklerini belirleyecek ilk adımı, yaptıkları bu tercihle atacak. Peki, üniversite ve bölüm tercihi yapmanın ipuçları neler? Doğru üniversite ve bölüm nasıl seçilir?

Covid-19 salgını koşullarında 27-28 Haziran 2020 tarihlerinde yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları ÖSYM'nin sınav takviminde yer alan bilgiye göre 28 Temmuz'da açıklanacak. Puan ne olursa olsun doğru tercihi yapmak, iyi bir eğitim ve başarılı bir meslek yaşamına kapıyı aralayacak. Maltepe Üniversitesi Aday İlişkileri Uzmanı Gökhan Menekşe ile doğru üniversiteyi tercih etmenin ipuçlarını konuştuk.

İşte öğrencilerin tercih yaparken dikkat etmesi gereken konular:

BU YIL UZAKTAN EĞİTİM PERFORMANSINA BAKILMALI

Üniversitenin eğitim ve öğretim konusundaki performansına, özellikle, artık gündemden hiçbir şekilde çıkmayacak olan uzaktan eğitim konusundaki performansına mutlaka bakılmalıdır. Bu artık üniversite seçerken yeni bir kriterimiz oldu. Covid-19 salgını döneminde üniversitelerin uzaktan eğitimdeki karneleri incelenebilir. Teknolojik alt yapıları ve geçen zaman diliminde hangi koşullarda ve platformlarda eğitimin gerçekleştiğini incelemek artık son derece önemli oldu.

AKADEMİK KADRO İNCELENMELİ

Tercihlerde en önemli kriter akademik kadrodur, bu nedenle adaylar üniversitelerin web sayfalarından üniversitelerin kadrolarına muhakkak bakmalı, öğretim elemanlarının özgeçmişleri, araştırmaları, uzmanlıkları, kamuoyundaki tanınmışlıkları incelenmeli. Kadroların tam zamanlı olup olmadığı da önemli konulardan biri…

SOSYAL VE ULUSLARARASI OLANAKLARA BAKILMALI

Günümüzde eğitimin yanı sıra sosyal ve toplumsal yönleri geliştirmek, çokkültürlü olmak, iyi iletişim kurabilmek, disiplinlerarası çalışmalar yapabilmek son derece önemli bir hale gelmiştir. Bir başka nokta da üniversitenin ulusal ve uluslararası işbirlikleridir. Üniversitelerin bulundukları bölgede, kamu ve özel kurumlarla, sanayiyle yaptığı işbirlikleri incelenip, sağladıkları staj olanakları ve uygulama alanlarına yönelik çalışmaları da dikkate alınmalıdır. Üniversitenin uluslararası kuruluşlarla olan bağlantısı sadece Erasmus olarak düşünülmemeli; ikili anlaşmaların sayısı da göz önünde bulundurulmalı ve adaylar özellikle bu noktaları dikkate almalıdır.

MESLEK SEÇİMİNİN KURALLARI

Öğrenciler hayat boyu sıkılmayacakları, her zaman seçtikleri mesleği icra edeceklerini göz önünde bulundurarak üniversite tercihlerini yapmalı. Ailelerin de bu konuda adaya destek vermesi şart. Tercih sıralaması öncesi öğrenciler istek listesi oluşturmalı, ilgi duyulan program veya üniversitelerin önem ve önceliğe göre sıralanması gerekiyor, puanlara göre değil, başarı sıralaması dikkate alınarak tercihlerin yapılması gerekir.

ÜNİVERSİTE YAŞAMA HAZIRLIYOR

Önemli olan kişinin kendine uygun bir bölümü ya da programı tercih edip başarılı olması ve günün ihtiyaçlarına göre kendini sürekli olarak geliştirmesidir. Bu noktada adayın daha şimdiden diplomanın yanı sıra, kişisel gelişimine her bakımdan katkı verebilecek bir üniversiteyi tercih etmesi hayati derecede önem taşıyor. Özetle, adaylar üniversiteleri sadece mesleki eğitimin edinildiği bir yer olarak görmemeli; üniversitenin kişiye her bakımdan formasyon kazandırdığının bilincinde olmalı..

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları