Doğru temizleme ve bakım önemli

Sizlere daha önceden "Fadime'nin kara lastiği nasıl moda oldu?" başlıklı makalemde 50'li yıllarda kullanılan lastik ve de plastik ayakkabıların, modacıların göz boyamasıyla nasıl yeniden gündeme getirilerek lüks mağazalarda nasıl satışa sunulduğunu anlatmıştım. Bugün yeniden günümüze dönerek, "Yazlık ayakkabılar nasıl kaldırılır?" sorusunun yanıtını birlikte vermeye çalışacağız.

Yazlık ayakkabıları fermuarlı poşetlerde muhafaza etmek kazançlı bir iş. Bu yöntemle bir ya da iki sandaleti, birkaç terliği aynı ayakkabı kutusuna sığdırmak mümkün. Böylece ayakkabılar raflarda daha az yer kaplayacak. Yazlık keten ve kesler, deri sandalet ve ayakkabılar için doğru temizleme ve bakım yollarını yaptıktan sonra kaldırmak oldukça önemli.

"Keten ayakkabı bakımı nasıl olmalı?" sorusuna gelince, lekeli, açık renkli ve sararmış keten ayakkabıları kaldırmak için şu metodları denemek olasılıklar dahilinde:

İşin en ilginç yanı ise keten ayakkabınızı çamaşır makinesinde yıkayabilmek imkanının olması.

Keten ayakkabılarınızdaki lekeler için çamaşır deterjanı ve giysilerinizde kullandığınız leke çıkarıcıları kullanabilirsiniz.

Keten ayakkabıdaki lekeleri çıkarmak için sakın lekenin kurumasını beklemeyin. Lekeyi fırçaladıktan sonra ayakkabıyı çamaşır makinesinde yıkarsanız temizlik daha kolay ve sorunsuz olur.

Keten ayakkabılarınızı doğrudan güneş ışığında kurutmayın. Bunun yerine açık havada kurutun. Çünkü güneş ışığı beyaz renkte sararmalara, renkli kumaşlarda solmalara neden olabiliyor.

Keten ayakkabılarınızı ve spor ayakkabılarınızı çamaşır makinesinde yıkarken ayakkabı yıkama filesi kullanırsanız, ayakkabılarınız deforme olmaktan kurtulur.

Keten ayakkabınızı her zaman yıkamanıza gerek yok. Eğer çim ve çamur lekesi yoksa ayakkabınızı fırçalayarak ya da nemli bir bezle silerek de temizleyebilirsiniz.

Keten ayakkabıları elde yıkayacaksınız; karbonat ve sıvı çamaşır deterjanı ile su hazırlayıp, bu suyla birlikte ayakkabınızı fırçayla ovalayarak temizleyebilirsiniz.

Ayakkabıların beyaz taban kenarlarını beyaz silgi ile silerek temizlemek de imkan dahilinde. Yazlık deri ayakkabılarınızı da sakın bakım yapmadan kaldırmayın. Çünkü bakım yapılmadığında deri ayakkabılarda çatlamalar meydana gelir. Ayakkabıların tabanlarını toz ve kirden arındırıldıktan sonra aşağıdaki püf noktalar uygulanabilir:

Deri ayakkabıyı boyamadan önce bez ya da yumuşak bir fırçayla ayakkabıyı tozdan ve çamurdan arındırmalı, daha sonra boyama işlemi yapabilirsiniz.

Ayakkabı üzerindeki büyük lekeleri, çamur kalıntılarını nemli bir bezle silerek temizleyebilirsiniz.

Deri ayakkabılarınız için mutlaka ayakkabı rengine uygun bir deri ayakkabı boyası kullanılabilir.

Deri ayakkabının yıpranmaması ve havalanabilmesi için iki gün üst üste giyilmemesi gerekir.

Deri ayakkabılarınızın çatlamaması için badem yağını hafifçe ayakkabı yüzeyine yedirebilirsiniz. Ayakkabıyı cilalayarak da bu çatlamaların önüne geçebilirsiniz.

Deri ayakkabınızın formunu koruyabilmesi için ayakkabı kalıbı kullanabilirsiniz. Kalıbınız yoksa kağıt parçalarını buruşturarak ayakkabı içine yerleştirebilirsiniz.

Yeni boyadığınız deri ayakkabınız parlaklığını yitirdiyse, ayakkabıda toz kalıntısı oluştuysa parlatıcı ayakkabı süngeri kullanabilirsiniz.

Eğer siz de modaya uyup pilastik veya lastik ayakkabı giyiyorsanız, bütün bunlara gerek yok, ıslak bir bezle silmeniz yeterli olur.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları