Diyabet hastası göz doktoruna başvurmalı

Erken teşhis ve tedavilerin diyabetli hastada ciddi görme kayıplarını engellediği belirtiliyor. Uzmanlara göre, şeker hastalığı iyi kontrol edilmemiş hastalar bu konuda daha yüksek risk altındadır. Hamilelik, hipertansiyon, böbrek hastalığı ve anemi varlığı şeker hastalarında göz tutulumunu kötü yönde etkileyebiliyor. Bununla birlikte, hastaların gözlerinde hasar başlamasına karşın görmeyle ilgili bir şikayet olmayabilir. Bu da, şeker hastalarının muayenelerinin diyabet uzmanı ile birlikte göz doktoru tarafından yapılmasının önemini gösteriyor. Diyabetin en önemli komplikasyonu ve başlıca körlük nedeni retina tutulumudur. Hücre kaybına yol açarak damar geçirgenliğinin bozulması merkezi görmemizi sağlayan sarı nokta bölgesinde sıvı birikmesine neden olur. Ayrıca kılcal damarların tıkanarak beslenmeyen alanların ortaya çıkmasına yol açar. Retinada kendiliğinden kanayabilen yeni damarlar oluşur. Retinanın önünde ve içinde oluşan kanamalar gözün arka boşluğuna sızabilir. Retinada damarlı zar oluşur. Bu  oluşan hassas damarlar da kanayarak göz içi kanama ve retina dekolmanı (retina dokusunun ayrışması) oluşturabilmektedir.

Katarakt da diyabeti olanlarda olmayanlara oranla daha sık ve daha genç yaşlarda oluşmaktadır. Diyabeti olanlarda katarakt gelişme riski yüzde 60 oranında daha fazla.

Göz tansiyonu olarak da bilinen ve göz sinirlerinin farklı nedenlerle hasar görmesi sonucu oluşan glokom diyabeti olanlarda daha erken yaşta görülür. Uzmanlar, bu nedenle kan şekeri kontrolü ve düzenli göz muayenesinin önemli olduğunu belirtiyor. Diyabetik hastaların görmelerinde azalma olmasını beklemeden göz doktoruna muayene olmaları gerekiyor. Kan şekeri düzeyi, hipertansiyon, kolesterol düzeyi ve diğer önemli tetkiklerin de şeker hastalığıyla  ilgilenen doktor tarafından kontrol altında tutulması gerekiyor. Diyabet hastalığına bağlı etkilenme, tanı koyulduktan sonra ilk 10 yıl içerisinde nadiren görülmekle birlikte 5 yıl içerisinde, hatta tanı anında bile görülebiliyor. Bu yüzden diyabet tanısı alan her hasta göz doktoruna başvurmalı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları