Dilek Ağacı nasıl kurtuldu

Bugün sizlere Kütahya'da Gölcük yaylasındaki Dilek Ağacından bahsedeceğim. Gelin bunu yöredeki bir çobanın ağzından dinleyelim:

"Vakti zamanında bu Gölcük yaylasının iki uzak ucuna konan iki Yörük Obası varmış. Bu obalardan birinde Bey'in güzeller güzeli bir kızı varmış, diğer obada ise  fakir bir çoban yaşarmış. Beyin kızı ile fakir çoban Gölcük Yaylasında birbirlerini görüp aşık olmuşlar. Ancak Oba Beyi kızının diğer obanın fakir çobanıyla birlikte olduğunu duyunca küplere binmiş. Kızını eve kapatmış. Ancak çobanın aşkıyla gün gün eriyen Bey'in kızı çobana kaçmaya karar vermiş. Ancak kaçtığında babası tarafından çabuk fark edilmiş adamlarını da alarak kızının peşine takılmış. bu yaylada sevdiği çobanla kıstırılıp tam yakalamak üzereyken aşık gençler  ulu  bir çam ağacının ardına saklanmışlar. Çam ağacı bu sevgilileri dallarını aşağı doğru eğerek saklamış!

Böylece takipçilerinden kurtulan aşıklar başka yörelere giderek evlenmiş mutlu olmuşlar.

Yıllar sonra bu yaylayı ziyaret ettiklerinde bir bakmışlar onları saklayan çam ağacının dalları, sanki bütün sevgilileri koruyacakmış gibi hala aşağı doğru eğik, işte bu ağaç o tarihten sonra yöredeki  gençlerin dilek dileme, ziyaret yeri olmuş.

*

2007 yılına gelindiğinde ise Orman İşletmesi bu ağacı 610 yaşında SİT ağaç olarak tescilledi...

Yani 25 yıl önce şimdiki yaşı 625 olan bu ulu çam tamı tamına 1367 senesinde Germiyanoğulları Beyliği döneminde dikilmiş veya boylanmış.

Hem kültürel hem tarihi bir ağacı sıkı bir koruma altına alamadığımız için hayıflandım.

Geçtiğimiz yıllarda bu Gölcük yaylamıza senede bir iki geceliğine kamp kurmaya giden İzmir'den gazeteciler vardı. İzmirli gazeteciler geleneksel olarak her yıl  tam da işte bu ulu ağacın gölgesine kamp çadırlarını kurarlardı. Bir de ulu ağacın gövdesinde tanıtım yazı tenekesine kurşun sıkılı olduğunu görmüşler ve fotoğraflamışlardı.1450 metre yükseklikteki bu yaylada o yıllar bir koruma bulunmuyordu.

Oysa geçtiğimiz yıl bu yaylamıza Simav Belediyesi Eynal Kaplıcaları İşletmesi olarak Taş Konaklar inşa edildi ve geçtiğimiz sonbahar konaklamaya açıldı. Dolayısıyla Simav Gölcük Yaylasında Belediye taş konakları görevlileri 24 saat tesis ve yayla nöbeti tutmaya başladı. Böylece kültürel ve tarihi Dilek Ağacı da düşüncesiz insanların saldırısından kurtuldu

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları