Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Durmuş Çelen

Durmuş Çelen

EKOPOLİTİK

Dijital İlah..!  Yapay Zeka (Veri Bilgisi)

Endüstri Sonrası Çağ; Bilgi Toplumu Çağı, Siber Teknoloji Toplumu Çağı, Dijital Çağ Enformasyon yani Bilişim Çağıdır. Dijital Çağ, teknolojik gelişme ile birlikte, bilişim ve iletişim altyapısının geniş coğrafi alanlara yayılması ve mobil iletişim teknolojileri aracılığı ile veri ve enformasyon erişiminin zaman ve mekandan bağımsız hale gelmesi veri ve enformasyonun zaman ve mekan kısıtlarını aşması bilginin big datalarla depolanması yapay zekayı doğurdu, normalde insan zekasının yapması gerektiren şeyleri yapmak için bilgisayar kullanmak yapay zekaya ilk adımdır. Yapay zeka öğrenme sistemine sahip bir yazılım veya bilgisayar programıdır. Ayrıca bu bilgiyi tıpkı insanların yaptığı gibi yeni bir durum da karar vermek için kullanır.Bu yazılımın programcıların metinleri, görüntüleri, video ve sesi okuyabilen ve bunlar dan bir şeyler öğrenebilen kod yazmaya çalışırlar. Makina öğrenince bilgiyi başka alanda da kullanabilir.

Yapay zekaya ''veri bilimi'' diyen ilk YZ uzmanı Sebastian Thrun'dur YZ'dan insanlar ürkmeye başladı 'veri bilimi'daha az göz korkutan terim olsa gerek. Veri Bilimi yani YZ'nın makinelerin veriden bir şeyler öğrenebilmeleri için algorit malar kullanma ve insanların yaptığı gibi karar verirken öğrendiklerinden faydalanma becerisi olduğunu söyleyebiliriz. Yapay zeka hem görebilecek, hem duyabilecek hem de anlayabilecek, bu üç algılama kabiliyeti de çok önemlidir ancak bilgisayar görüşü en önemlisidir. Çünkü sürücüsüz otomobiller, yüz tanıma, drone ve robot teknoloileri gibi şeyler için en  yararlı şeyleri o sunuyor. Mesela buzdolabınızda nelerin eksik olduğunu görebilmek için bilgisayar görüşünü kullanacak kendi eksiklerini tamamlamak için sipariş versin. YZ'nin faydalı olduğu bir çok alan var, sağlık sektörün de, robot teknolojisinde, savunma sanayisinde, endüstri de, bürokrasi de ve daha bir çok alanda faydalar vardır. Buraya kadar YZ'nin faydalı yönlerini kısaca anlatmaya gayret ettik. Peki yapay zeka madem algılayabiliyor, görüş bildirebiliyor ve milyarlarca data içinden farklı yollara sapamaz mı? Sonuç YZ'nın bir ahlaki kurallar manzumesi yoktur. Programlayanın kısıtladığı kadar ahlaklıdır.

Eski Google mühendisi Anthony Lewandowski, yapay zekaya dayalı bir 'ilah' geliştirebilmek amacıyla 'Way of Future' (Geleceğin Yolu) adlı bir dini hareket kurdu. ABD basınına göre, gurubun geliştirmeyi istediği 'yüce robot' kendisine inananların her isteğine karşılık verebilecek.

Lewandowski'nin girişimi, ileri teknoloji ile kurtuluşa inanan ve 2013'te kendi kilisesini kuran Hıristiyan-Transhümanistler Birliği'nden destek gördü. Birliğin Başkanı Papaz Christopher Benech, yapay zekanın İsa'nın kurtarıcılık görevinde yer alabileceğini ileri sürdü. İnsan beyni gibi çalışan program yazılsa ve programın kullanabileceği donanıma ve yetkilere sınırlama konulmasa program belli süre sonra ilahlaşabilir. Ancak adı üstünde yapay, yapılmış, oluşturulmuş bir zeka, yaratan kâdiri mutlak Allah'tır hiç şüphesiz. Kontrolsüz teknoloji atılımları insanlığın başına büyük dertler açabilir. Kontrolsüz teknoloji ve kontrolsüz atıl teknoloji ile ilgili bilim insanları kainat adına ciddi önlemler almalıdırlar.

Tanrı her an seni sevemez..!                                                                                                                               Geri kalan boşluklarda dersine çalışmalısın. Düşündüm yapay zeka mantığı bir yazılım haşa yaratıcısı kim bir insan, her şeyin ve kainatın onun da yaradanı Allah. Yapay zeka bugün hızla ilerlerken yarını tahmin ediyorum, 100 yılı öngörüyoruz, 1000 yıl heyecanlandırırken pragmatik yapay zeka oluşur mu, oluşur muhakkak yine iyi ile kötü kavgası olacak bu da nettir.

Kainatın kuralları Allah'ın dilediği gibidir, sen müsaade ettiğin kadar senin yarattıkların ancak oluşturabilir, Allah'ı kıyamete zorlamamak için onun kurallarına uymakla mükelleftir bilim insanları. Yoksa defter dürülür, izni yoksa hiçbir şey birbirine dokunamaz, adaletin keskindir senin.                                                        

Allah'ım ellerimizden tutan sensin, sadece sana kulluk ederiz, sadece sana güveniriz. Sensin Allah (cc) sanadır kulluğumuz, sendedir çaremiz, seninledir varlığımız. Başkasına değil, sana muhtacız. Başkasını değil, seni çağırırız. Başkası yaratılmıştır, sen yaratansın. Başkası devamsızdır, sen daimsin ve daim eyleyensin. Başkaları muhtaçtır, sen ihtiyaçsızsın, ihtiyaçları görensin. Başka ilah yok; sen Allah'sın. Ben yaratılıyorum yaradan sensin. Ben yokum var eden sensin.

Çözüm, akıl ürünü olan teknolojiyi, gönlün emrine vermek ve o gönlü mutlaka eğitmekte. Bir robota her şey aktarılabilir ama duygu asla. Onların duygusu yazılımı kadardır, kesinlikle teknoloji bataklığına izin verilmemelidir, yoksa bunlarla ilgili bilim kurgu filim senaryolarını yüzde yüz doğruluk payı vardır ve insanlığın başına büyük dertler açabilir. Kontrolsüz teknoloji ve kontrolsüz atıl teknoloji ile ilgili bilim insanları kainat adına ciddi önlemler almalıdırlar.

CRYPTOROBO GERÇEKTEN İŞE YARIYOR MU

CryptoRobo adlı yazılım sisteminin bir yapay zeka aracılığıyla paranızı değerlendirdiği söyleniyor. Sistemi bilgisayarınıza veya telefonunuza yüklemeniz ve para yatırmanız isteniyor. Daha sonra bu yazılımın siz uyurken dahi adınıza kripto paralarda işlem yaptığı, kazanç sağladığı söyleniyor.

Ve crytopara psikolojisi, sadece oynama hırsı yetiyor mu? Crypto zekâ elzem mi, yapay zekaya hakimiyet ve onun digital mantığına hürmet var mı yani anlıyabiliyor musun? Nerede duracağını ve nerede hamle yapacağınla ilgili bir kültüre sahip misin? Bu bir kültürdür, bir bilgidir, bir psikolojik kontroldür.

Cryptopara, yeni dünya düzeninde global öneme sahiptir incelenmelidir ve cryptopara yasası da muhakkak ardından gelmelidir.

İnsan karakterini kaybettiği sürece hakimiyet yapay zekanın eline zamanla geçecektir. İnsan olabildikce, insan olmayı becerebilirsek eğer teknoloji zarar veremez.

Saygılarımla.

 

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları