Depresyon

Halkımızın 'Bunalım' dediği 'Depresyon' önemli rahatsızlıklardan biridir. Yaygın psikolojik hastalıklar arasında yer almaktadır. İnsanın günlük yaşamını etkiler, hayatını zehir eder. Depresyona neden olabilecek genlerin saptanması için tıp alanında çalışmalar devam etmektedir.

*

Uzmanlar, depresyon belirtileri arasında, "Üzüntü, ağlama ihtiyacı, kendini boşlukta hissetmek, hayattan umudu kesmek, suçluluk duygusu, başarısızlıklar karşısında sürekli kendini suçlama" gibi nedenleri göstermektedir.

Peki bunun tedavisi yok mudur?

Vardır. Depresyonun tedavi edilebilirliği de oldukça yüksektir.

*

Çocuklarda, bilhassa gençlerde depresyon belirtileri sık görülebilir.

Gençlerde sinirlilik, olumsuz düşünceler, kendini değersiz hissetme, herkes beni yanlış anlıyor gibi kaygı belirtileri olabilir. Depresyonun yaşlanmayla ilgisi yoktur mutlaka doktora gidilmelidir.

Yaşlı bireyler ise çevresinden yardım istemekten çekinebilir. Bunlarda iştahsızlık, uyku problemleri, hafıza güçlüğü, ölüm duyguları, toplumdan uzak durma, evde daha çok kalma ihtiyacı gibi durumlara rastlanır.

Uzmanlar, genç yaşlı kim olursa olsun bu tür durumlarda bir ruh sağlığı uzmanına gitmeyi tavsiye etmektedir. İnsanın kendi çabasıyla bu duygu ve düşüncelerden kurtulması mümkün değildir. Mutlaka bir yardıma ihtiyacı vardır. Sağlık kuruluşuna giderek yardım almalıdır. Hastanede psikiyatrik tedavi görmesi, verilen ilacı kullanması bireyin ruh halinin düzelmesine, sakin ve huzurlu kalmasına neden olabilir.

*

Depresyon hastası, doktorun verdiği bilgi çerçevesinde, alkol ve uyuşturuculardan kaçınmalı,  sağlıklı beslenmelidir. Ayrıca düzenli uyku, yürümek, koşu yapmak, yüzmek, bitkilerle ilgilenmek yararlı olacaktır. İyi bir uyku insan sağlığı için çok önemlidir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları