Depreme karşı kaliteli beton kullanılmalı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Aslı Akçamete Güngör ve İsmail Özgür Yaman tarafından hazırlanan Çimento ve Hazır Beton Fiyatları Artışlarının Bina Maliyetlerine Etkisi Raporu'nda, yapılarda kullanılan betonun maliyetlerde etkisinin çok düşük olduğuna dikkat çekiliyor.

Araştırmalara göre kullanılan çimentonun bina maliyetlerine etkisi yüzde 2 ile 4 arasında…

İnşaat maliyetlerini yalnızca hammadde ve malzeme kullanımı maliyetine indirgemek çok doğru değil. Belli başlı maliyetler olarak arazi, işçilik, finansman, pazarlama ve satış gibi birçok maliyet kalemini sayabiliriz.

Konutun lokasyonu ve kullanılan diğer malzemelerin maliyete etkisinin oldukça yüksek olabileceğini belirten inşaat mühendislerine göre çimento ve beton fiyatlarının betonarme bina maliyetlerine etkisi oldukça sınırlı. Özellikle lüks ve birinci sınıf binalarda yapı maliyetini etkileyen etmenler, binanın diğer aksamlarından kaynaklanıyor. Betonarme binaların güvenli ve ekonomik yapılar olduğunu vurgulayan inşaat mühendisleri, bina yapımında kullanılan tüm malzemelerin yanı sıra güvenli bina tasarımı ve yapım tekniklerinin de bina maliyetlerinde önemli faktörler olduğunu söylüyor. Bu nedenle ülkemizin deprem bölgesinde yer aldığı bilinciyle yapılarımızı inşa ederken maliyeti ne olursa olsun güvenli tasarım ve yapım teknikleri uygulanmalı ve beton kalitesine dikkat edilmeli. 2019 yılında İstanbul Kartal'da yaşadığımız vahim olayda 21 vatandaşımızı kaybettik, onlarca kişi de yaralandı. Bu vahim olayın sebeplerinden biri de, kullanılan betonun bina yapımında gerekli olan standartların altında olmasıydı. Uzmanlar bu gibi acıların tekrar yaşanmaması için yapılarda maliyet etkisi çok az olan çimento beton maliyetine odaklanmak yerine kaliteli beton kullanılması gerektiğini önemle vurguluyor.

Türkiye'nin lokomotif sektörleri arasında yer alan inşaat sektöründe dönüşümünü tamamlamamış farklı bölgelerdeki birçok yapı, depremde yıkılma riski taşımaya devam ediyor.

Türkiye'de konut satışlarının her dönem olduğu gibi, bundan sonraki dönemde de artacağı öngörülürken, ülkemizin deprem riski bölgesinde yer alması, yapılan konutların kalitesini daha da önemli hale getiriyor. Küçük ve büyük çaplı depremlerin her an yaşanma riskine karşın, yapılarda kullanılan beton standartlarının ve bu konuda gelişen teknolojilerin önemi artıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan son açıklamaya göre Türkiye'nin yüzde 66'sı deprem bölgesinde yer alıyor. Son yüz yılda 6 ve üzerinde büyüklükte 57 deprem meydana geldi. Bu 57 depremde 82 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti. 17 Ağustos'ta 7,4 şiddetindeki depremde 17 bin 480 kişi hayatını kaybederken 285 bin konut, 43 bin iş yeri zarar gördü. Toplamda 16 milyon vatandaşımız bu depremden etkilendi. En son 2020 Ocak ayında Elazığ'da 6,8 şiddetinde meydana gelen depremde 41 kişi hayatını kaybetmiş, bin 607 kişi de yaralanmıştı. Deprem bilimcilerine göre Türkiye'de hem Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF)  hem de Doğu Anadolu Fay Hatları (DAF) birbirlerine eklendi ve bu Türkiye'de büyük bir depremin habercisi…

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tespitlerine göre Türkiye'de 6,7 milyon konutun kentsel dönüşüme kazandırılması gerekiyor. Her geçen gün deprem kendisini hatırlatırken, ne yazık ki yetkililer bu konuda ciddi bir eylem planı uygulamamakta ısrarcı….

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları