Çok yumuşak yatak ve yastık boyun düzleşmesi nedeni

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Doç. Dr. Sena Tolu, çok yumuşak bir yatak ve yastığın boyun düzleşmesine neden olabileceğini belirterek, "Bu nedenle aşırı yüksek ya da alçak yastık kullanmayın." dedi.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Tolu, boyun düzleşmesi belirtileri ve tedavisine ilişkin uyarılarda bulundu. Sözü Sena Tolu'ya bırakıyoruz:

Salgında günlük egzersizlerini yapmayan, hareketsiz bir yaşam tarzını sürdürenlerde boyun düzleşmesi riski artmıştır. Bilgisayar başında geçirilen uzun saatler nedeniyle, boyunda ağrı şikayetiyle gelen hasta sayısında artış olduğunu gözlemliyoruz.

Başınızın gövdenize göre önde durduğunu ya da boyun kıvrımınızın kaybolduğunu düşünüyorsanız tedaviniz için vakit kaybetmeden bir fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimine başvurmalısınız. Boyun ağrısı her zaman boyun fıtığından kaynaklanmaz. Boyun düzleşmesinin en etkin tedavisi ergonomi kurallarına uygun düzenlenmiş bir ortamda çalışmak, düzenli egzersiz yapmaktır. Ayrıca sıcak uygulama, masaj ve fizik tedavi uygulamaları kasları gevşeterek rahatlatıcı bir etki yaratabilir. Özellikle bilgisayar ve masa başında çalışıyorsanız 30 dakikada bir pozisyon değiştirin. Boynunuzu devamlı öne eğik veya aynı pozisyonda sabit tutmayın. Otururken sırtınızı düz tutun ve arkanıza yaslanın. Ağır eşyaları kaldırmayın, çekmeyin itmeyin. Taşıyacağınız yükleri eşit olarak  iki elinize paylaştırın.

Çok yumuşak bir yatak ve yastık boyun düzleşmesine neden olabilir. Yatak omurgayı düz bir hat üzerinde hizalayarak desteklemeli. Yastık ise hem yan hem de sırt üstü yatma halinde boynu düz bir hatta ve baş yüksekte kalmayacak şekilde, baş ve boyun kıvrımını desteklemelidir bu nedenle aşırı yüksek ya da alçak yastık kullanmayın.

Uzun süre televizyon izleyerek koltukta uyuyakalmak boyun ağrısına neden olabilir. Koltuk kenarında boynunuz düşercesine uyuyakalmayın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları