Çocuğunuz sinirli değil alerjik olabilir

Sevgili okuyucular. Bu hafta Medicana International İzmir Hastanesi Çocuk Alerji, Astım ve İmmünoloji Uzmanı Doç. Dr. Şule Çağlayan Sözmen ile uyku kalitesi bozulan çocuklarda gün içinde sinirlilik, baş ağrısı, derslere konsantre olamama gibi sorunları konuştuk.

Sözmen, bahar aylarında ağaç, çim ya da yabani ot polenlerine bağlı olarak çocuklarda alerjik rinit (alerjik nezle) görülebildiğini belirterek, "Yapılan araştırmalar, çocuklarda alerjik nezlenin anksiyete olarak nitelendirilen kaygı bozukluğuna, sosyal ve duygusal değişimlere neden olduğunu gösterdi. Sürekli zorunlu ağız solunumu yapan çocuklarda yüzün uzunlamasına büyümesine, alt çenenin geriye gitmesine neden olabilir." dedi.

Hapşırık, burun akıntısı ve tıkanıklık, göz kaşıntısı ve akıntısı hastalığın en belirgin belirtileridir. Bahar alerjisine bağlı burun tıkanıklığı nedeniyle uyku kalitesi bozulan çocuklarda gün içinde sinirlilik, yorgunluk, baş ağrısı, derslere konsantre olmada zorluk yaşanabilir. 6-12 yaş ve 12-17 yaş arası çocuklarda alerjik nezlenin yaşam kalitesine etkilerine ölçeklerle bakılmış ve bu çocuklarda kaygı, çocukların öğrenme ve akranlarıyla kaynaşmalarını etkileyen fiziksel, sosyal ve duygusal değişiklikler olduğu görülmüştür.

Özellikle büyüme dönemlerinde sürekli zorunlu ağız solunumu yapan çocukların yüzünün uzunlamasına büyümesine, alt çenenin geriye gitmesine ve dişlerin normal pozisyonlarının bozulmasına neden olabilir. Alerjik nezlede burun içindeki dokular şişer. Kulakta doğal olarak oluşan akıntının boşalmasını sağlayan östaki borusu tıkanır. Bu durum kulakta sıvı birikmesine ve orta kulak iltihabına neden olur. Alerjik rinitin tanısı belirtilerin hastalıkla örtüşmesi, hekim tarafından yapılan muayenede alerjik nezle belirtilerinin saptanması ve deri testleri ile konulur. Tanısı konulduktan sonra, ilaç tedavisi ve alerji aşıları ile hastanın hayat kalitesi artar, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi eşlik edebilen hastalıklarda tedavi edilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları