Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Çobanlıktan NASA'ya uzanan meşakatli yol

Hüseyin Yılmaz; 13 Ağustos 1924 tarihinde Denizli'nin Acıpayam ilçesinin Yumrutaş köyünde yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babasından sonra dört yaşındayken annesini kaybetti. Hüseyin'i çetin bir hayat mücadelesi bekliyordu. Bu yüzden okula gidemedi, onun yerine çobanlık yaparak ailesinin geçimini sağlamaya başladı. Daha 10 yaşında köylerini ziyaret eden ilk kamyonun motorunu inceleyen Hüseyin, uçakların da pervaneleri olduğunu gördü. Rüzgâr gücünün bir araçta kullanılabileceğini düşündü. Köyde 4 tekerlekli bir araç tasarladı. Bunu daha sonra kendi anlatımıyla "pervaneli aracı hareket ettirmek epey zor oldu, ama sonunda başardım!" diye aktaracaktı.

Köy öğretmeni, zeki bir çocuk olan Hüseyin'in durumuna üzülüyordu. Sonunda onu Denizli'ye götürmeye razı etti. Köyden ayrılırken, sadece kendisinde büyük emeği olan Ümmühan halasıyla vedalaştı. Acıpayam'dan Denizli'ye giderken bir hayırseverle tanıştı. İşte küçük Hüseyin'in hayatındaki dönüm noktası bu olacaktı. Bu hayırsever Hüseyin Yılmaz'ı Denizli Lisesi'ne kaydettirdi ve tüm masraflarını üstlendi.

Denizli Lisesi'nden mezun olduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik Bölümü'nü kazandı. İTÜ'den mezun olduktan sonra kariyer basamaklarında birer- ikişer tırmanmaya başladı.

Başarısı ve araştırmalarıyla dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün de dikkatini çekti. Onun referansıyla Amerika Birleşik Devletleri Boston MIT Üniversitesi'ne yüksek lisans yapmak için gitti. Burada profesörlüğe kadar yükseldi. Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan MIT'de yüksek lisans ve profesörlük ünvanını aldıktan sonra Yılmaz, NASA'ya da geçerek orada çalışmalarına devam etti.

1958 yılında, çalışmalarını yakından takip ettiği, ünlü fizikçi Albert Einstein'in kendisi kadar ünlü fonksiyon teorisinde eksikler tespit etti. Bu durumu bir mektupla ünlü bilim adamına bildirdi. Ancak mektup eline ulaşmadan Einstein vefat etti.

Yılmaz, bu hatayı ünlü bir bilim dergisinde yayımlayınca alanında adeta kıyamet koptu. Bilim dünyası ikiye bölündü ve Einstein'in kuramına karşı Hüseyin Yılmaz'ın kütle çekim kuramı da literatüre girdi. Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, akademik hayatı boyunca pek çok başarılı araştırmaya imza attı. Hatta çalışmalarının bir kısmı sayesinde insanların renkleri nasıl algıladığının şifreleri çözüldü.

Denizli'nin bir köyünden yoksul ve öksüz bir çocuk olarak yola çıkan Hüseyin Yılmaz, geliştirdiği ve adını verdiği kütleçekim teorisi ve fizik bilimine yaptığı önemli katkıları geride bırakarak, 7 Ocak 2013 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nin Massachusetts eyaletine bağlı Cambridge de hayata veda etti. Daha çocuk yaşta çobanlık yaparken; gözlerini gökyüzündeki yıldızlara bakarak geçiren Yılmaz vefat etmeden önce NASA'daki görevinden aldığı güçle gökyüzündeki yıldızlara bakarak son nefesini veriyordu. Çoban Hüseyin Yılmaz, azmin ve çalışma arzusunun karşısında hiçbir engelin duramayacağını, soyadının da hakkını vererek kanıtlamış oldu.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları