Cildi gençleştiren 10 öneri

Son bir yıldır pandemi sürecinde maske, sabun, kolonya ve dezenfektanlar günlük yaşantımızın vazgeçilmezleri oldu. Beslenme tarzımızın değişimi, yoğun stres ve gün ışığından yeterince yararlanamamak da eklenince cilt sorunları büyük ölçüde arttı. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Belma Bayraktar ile cildi gençleştiren önerileri konuştuk. İşte o öneriler:

Düzenli egzersiz yapın

Pencereleri açarak günde bir saat yapacağımız egzersizin fiziksel, zihinsel ve ruhsal açıdan sağlığımıza çok önemli faydaları var. Düzenli egzersiz cildimizin canlanması ve yüzümüzün erken yaşlanmasını önleme açısından da büyük katkı sağlıyor. Bilgisayar başında uzun saatler oturma, bacak bacak üstüne atma bacaklardaki kan dolaşımını engelliyor, varis gelişimine de neden oluyor. Otururken ayaklarımızın altına yükseltici koymakta fayda var.

Yeterli ve kaliteli uyuyun

Uykunun güzelliğimize katkısı aşikar. Yeterli ve kaliteli uyku, cilt sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Kişiye göre değişmekle birlikte günde ortalama 6-8 saat düzenli uyku tavsiye ediliyor. Ayrıca sürekli yan pozisyonda uyumak tek taraflı basıya, uyku çizgilerinin gelişmesine neden olur. Bu nedenle mümkün olduğunca sırtüstü yatmalıyız.

Her sabah yüzünüze masaj yapın

Uykusuz bir gecenin sabahında cildimiz solgun, gözaltlarımız ödemli kalkarız. Sabahları soğuk suyla ya da soğuk jelle yapacağımız masaj cildimizi canlandırır, ödemi azaltır, daha zinde görünmemizi sağlar. Gözaltlarımız şiş ve ödemliyse gazlı bezi soğutulmuş yeşil çaya batırıp pansuman yapabiliriz.

Bol su için

Sağlıklı bir cilt ve beden için mutlaka günde iki litre su içmek gerekir. Yeterli su içmek cildimizin nemlenmesi, organların çalışması, toksinlerin vücuttan atılması için çok önemli. Su sağlıktır, hücreler arası metabolik alışverişte çok önemlidir. 

Sağlıklı beslenin

Cilt ve vücut sağlığımız için doğru beslenme son derece önemlidir. Vitamin ve mineralden zengin, katkı maddesi içermeyen, yeterli protein içerikli beslenme genel sağlığımız için önemlidir. Bazı cilt hastalıklarında özel beslenme programı uygulanır. Akneli ciltlerde aşırı karbonhidratlı gıdalar, çikolata, aşırı süt ürünleri tüketimi hastalığı alevlendirir. Gül hastalığı olanlarda ise baharat, kahve, alkol tüketimi hastalığı tetikler. Bu iki hastalıkta stresi tetikler.

Cildinizi mutlaka günde iki kere temizleyin

Cildimizi günde iki kez temizlemeliyiz. Temizlik ürünümüz cilt yapısına uygun seçilmelidir. Temizlik işleminden sonra nemlendirici kullanmak gereklidir. Maske altına yapılacak makyajlar ısı ve terlemenin artışıyla gözenekleri tıkayarak akne oluşumunu tetikleyebilir. Bu yüzden cildimize su bazlı, tıkamayan nemlendiriciler sürmek koruma sağlayacaktır.

Akşamları ellerinizi kremleyin

Pandemide en çok yıpranan organımız ellerimiz oldu. Elleri sık sabunlamak, dezenfektan ve kolonya kullanımı derimizin bariyer sistemini bozdu, çatlak, kuruluk, kızarıklık ve tahrişe yol açtı. Ellerimize her yıkamadan sonra nemlendirici krem sürmeliyiz. Akşamları otururken ellerimize nemlendirici sürüp buzdolabı poşeti ya da naylon poşetle bir saat kadar kapalı tutarsak bozulmuş nem dengemizi onarmış oluruz.

Evde de güneş koruyucu sürün

Evde bile mutlaka  güneş koruyucumuzu sürmeliyiz. Ekrandan, pencere ve lambalardan hep ışık almaktayız. Haftada bir ya da iki gün cilt maskesi yapabiliriz. Bu maske cilt tipimize uygun doktorumuzun belirlediği bir maske olmalıdır.

Hobi edinin

Cilt sağlığımız için ruh sağlığımız çok önemli. Bizi mutlu edecek aktivitelerde bulunmak, sevdiğimiz müziği dinlemek, bizi motive edecek filimler izlemek, pozitif düşünmemizi sağlayacak kitaplar okumak, yoga yapmak, bizi mutlu edecek sevdiğimiz kişilerle konuşmak hepimizin kolaylıkla yapabileceği aktivitelerdir.

Sigaradan ve pasif içici olmaktan kaçının

Sigara kullanımı ve pasif içici olmak genel sağlığımıza ciddi zarar verdiği gibi, cildimizin erken yaşlanmasına yol açar. Bu nedenle sigara ve pasif içicilikten mutlaka kaçınmak gerekir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları