Çikolata fiyatlarına dev zam 'Ağzımızın tadı iyice kaçtı'

Çikolata fiyatlarına dev zam 'Ağzımızın tadı iyice kaçtı'
Kakao üretimi gün geçtikçe sinyal veriyor. Ve kakao da yaşanan sıkıntılar doğrudan çikolata fiyatlarını etkiliyor.

Dünyanın en büyük kakao üreticilerinden Fildişi Sahilleri ve Gana, kakao kriziyle karşı karşıya. İklim değişikliğinin etkisiyle son üç yılda kakao hasadında yaşanan düşüş, çikolata üreticilerini zor durumda bıraktı. Kakao fiyatlarının yükselmesiyle birlikte fabrikalar ya üretimi kısmak zorunda kalıyor ya da durduruyor.

Fildişi Sahilleri ve Gana, dünya kakao üretiminin yüzde 60'ını karşılıyor. Ancak iklim koşullarındaki belirsizlikler ve hasat miktarındaki azalma, çikolata endüstrisini olumsuz etkiliyor. Kakao fabrikaları, tohum maliyetlerini karşılamakta zorlanıyor ve üretimi azaltma ya da durdurma kararı alıyor.

s-l1600.jpg

ÇİKOLATA FİYATLARINDA ARTIŞ BEKLENİYOR

Kakao üretimindeki bu kesintilerin 4. yıla ulaşmasıyla birlikte, küresel çikolata fiyatlarında önemli bir artış bekleniyor. Geçen yıl kakao fiyatları iki katına çıkmıştı ve durumun daha da kötüleşeceği öngörülüyor.

Üreticiler, çikolata üretiminde kullanılan ham kakao ile birlikte tohumları işleyerek yağ ve liköre dönüştürmek zorunda. Ancak tohum fiyatlarındaki yükseliş, bu işlemi gerçekleştirenleri zor durumda bırakıyor.

chocolat-1.jpg

TOHUM ALIMLARINI DURDURDUĞUNU DUYURDU

Fildişi Sahilleri'ndeki önemli fabrikalardan biri olan Transcao, tohum alımlarını durdurduğunu duyurdu. Fabrikanın stokları halen işlenmekte olsa da, kaynaklarının tükenmekte olduğu belirtiliyor.

Gana'da ise ikinci büyük kakao üreticisi olan 8 fabrikada üretimin sık sık durduğu bildiriliyor. Devlet kakao şirketi CPC, fabrikanın sadece yüzde 20 kapasiteyle çalıştığını açıkladı.

Uluslararası Kakao Organizasyonu (ICCO), küresel kakao üretiminin bu yıl yüzde 10,9 düşerek 4,45 milyon tona gerileyeceğini tahmin ediyor. Bu da çikolata endüstrisindeki tedarik sorunlarının artarak devam edebileceğine işaret ediyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.