Çalışan herkesi ilgilendiriyor! Hangi durumlarda ihbar tazminatı alınır?

Çalışan herkesi ilgilendiriyor! Hangi durumlarda ihbar tazminatı alınır?
İhbar tazminatı, hem işçiyi hem de işvereni ilgilendiren bir konudur. İşte bu tazminata hak kazanma şartları nelerdir? Süresi nedir? gibi soruların cevapları haberimizde…

İşçi ve işveren arasında imzalanan, iş sözleşmesinin sonlandırılması durumunda iki tarafın da bilmesi gereken bir konuya değineceğiz. İş Kanunu'na göre, işçinin çalıştığı süreye bağlı olarak bildirim süresine uyulmadığı durumlarda ‘ihbar tazminatı’ ödenmesi gerekiyor.

İhbar tazminatı, İş Kanunu'nda belirtilen bildirim sürelerine uymayan işçi ya da işverenin, bildirim sürelerine göre ücreti tazminat olarak ödemesidir. Yani, işveren işçiyi aniden işten çıkardığında veya işçi kendi isteğiyle aniden ayrıldığında, karşı tarafın bildirim süresine uyulmamış olması durumunda ihbar tazminatı ödemesi zorunludur.

Bu kapsamda, ihbar tazminatından yararlanmak için belirli şartlar vardır. İlk olarak, iş sözleşmesinin belirsiz süreli olması gerekmektedir.

İkinci olarak, fesih işleminin haklı bir sebebe dayanmamasıdır. Yani işçi, imzaladığı iş sözleşmesini haklı bir nedene dayandırarak feshediyorsa, işverenin ihbar tazminatı ödemesi zorunludur. Tam tersi bir durumda yani, işveren, işçiyi haklı bir nedenle işten çıkarıyorsa ihbar tazminatı ödemesine gerek kalmaz.şart

İş Kanunu'na göre, işçi veya işveren imzalanan sözleşmeyi feshedecekse, karşı tarafa gerekli bildirim süresini vermek zorundadır. Bildirimde bulunmayan taraf ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır.

İşverenin işçinin sözleşmesini feshederken yazılı bir şekilde fesih bildirimini yapması ve fesih sebebini ve ihbar süresini açık bir şekilde yazılı olarak bildirmesi gerekmektedir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.