Bunu yapan ev sahipleri ceza yağmuruna tutulacak '1 Mart'ta başlıyor'

Bunu yapan ev sahipleri ceza yağmuruna tutulacak '1 Mart'ta başlıyor'
Kirada evi bulunan ev sahipleri için yeni dönem 1 Mart 2024 tarihinde başlıyor. Gerekenleri yapmayan ev sahiplerine ceza yağacak !

Ev sahipleri için beyanname dönemi 1 Mart'ta başlıyor. Kira gelir beyannamesinde istisna tutar nedir? Kimler beyanname verecek? Evini kiraya verip kirada oturan ne yapacak?

BEYANNAME NEDİR ?

Beyanname, vergi ödemek veya vergi mükellefiyetini bildirmek amacıyla devlete sunulan resmi bir belgedir. Kira geliri elde eden kişiler, bu geliri beyan etmek zorundadır.

Ancak, belirli istisna tutarlarına ulaşmadıkları durumlarda beyanname verme zorunluluğu olmayabilir.

konutev-1475858-fqcd.jpg

KİRA VERGİLENDİRİLMESİ NASIL YAPILIR ?

Kira geliri vergilendirmesinde iki yöntem bulunmaktadır: götürü gider yöntemi ve gerçek gider yöntemi. Kişiler, bu yöntemlerden birini seçerek kira gelirlerini vergilendirebilirler.

EVİNİ KİRAYA VEREN EV SAHİPLERİ NE YAPMALIDIR ?

Evinizi kiralayıp kirada oturuyorsanız, gerçek gider yöntemini seçebilir ve oturduğunuz konut veya lojman için ödediğiniz kira bedelini gider olarak düşebilirsiniz.

kiracidsfg.jpg

BEYANNAME VERİLMEZSE VEYA EKSİK BEYAN EDİLİRSE NE OLUR?

Beyanname verilmemesi veya eksik beyan edilmesi durumunda vergi dairesi tarafından cezalı tarhiyat yapılabilir. Bu nedenle, kira gelirinizi doğru şekilde beyan etmek önemlidir.

BEYANNAME NE ZAMAN VE NEREYE VERİLMELİ?

Beyanname, genellikle belirli bir döneme ait gelirleri bildirmek için kullanılır. Kira geliri için beyannamenin, 1 Ocak ile 31 Aralık tarihleri arasındaki döneme ait olması ve genellikle 1 Mart ile 1 Nisan tarihleri arasında ilgili vergi dairesine sunulması gerekmektedir.

Beyanname, mükellefin ikametgahının bulunduğu yerin vergi dairesine verilebilir.

81165.jpg

KİRA GELİRİ BEYAN EDİLMEZSE EV SAHİPLERİNE CEZA YAĞACAK

Kira gelirinin beyan edilmediğinin veya eksik beyan edildiğinin vergi dairesince tespit edilmesi halinde vergi dairesi tarafından cezalı tarhiyat yapılır.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.