Bu da Yozgatlı Elif Eda Güneş

Sizlere; "Adanalı doğdu, uzaylı oldu" başlıklı makalemizde Deniz Melissa Burnham'dan söz etmiştim. Hani şu Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) yeni görevlerde rol alacak astronot adaylarını Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'nde düzenlenen törenle tanıtırken içlerinde Adanalı Deniz Melissa Burnham'ın da olduğunu belirtmiştim. Deniz, 12 bin aday arasından seçilen 10 kişi arasında en dikkat çeken kişiydi.

Adana'daki İncirlik Hava Üssü'nde doğan ve Türk vatandaşlığına sahip bulunan 36 yaşındaki Deniz Melissa Burnham'ın annesinin adı Şahver'di, babasının adı da Ed. Yani Deniz, anne tarafından Türk olan bir kızımız. Deniz Melisa, iki yıllık temel astronot eğitimini tamamlayıp NASA'nın uzaydaki görevlerinden birine katılma fırsatı elde ederse, uzaya çıkan ilk Türkiye doğumlu astronot olacak. Annesi Türk, babası ABD'li olan Burnham, asker bir ailenin çocuğu olması nedeniyle Türkiye'nin ardından ABD'nin birçok yerinde ikamet etti. Kaliforniya Üniversitesi'nde Kimya Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Burnham, ardından makine mühendisliğinde yüksek lisans yaptı. Ve böylece de uzaya ilk adımını atmaya hazırlanıyor.

Ancak Türk olarak NASA'yla haşır-neşir olan sadece Deniz Melissa Burnham değil. Yozgatlı Elif Eda Güneş de; 'uzayda biz de varız' dedi!. Elif Eda Güneş Yozgat'ta doğdu, köy okulunda binbir güçlükle okudu. Elif Eda Güneş, Mars'a gönderilen keşif aracını tasarlayan şirketin yarışmasına proje gönderdi, yapay zekâ geliştirdi. 19 yaşındaki Güneş, köy köy gezip kız çocuklarına ilham oluyor. Elif Eda Güneş henüz 19 yaşında. Gelin Elif'in de örnek olacak hayatını inceleyelim:

Yozgat'ın Çayıralan İlçesinin Curali köyünde okuma yazma bilmeyen Mustafa- Hatice Güneş çiftinin 3 kızından en küçüğü olan Elif Eda, henüz 15 yaşındayken bilgisayar yazılımına merak saldı.

Güneş, evde internet ve bilgisayar olmamasına rağmen kağıt ve kalem ile kodlama yöntemini öğrendi. Girdiği sınavda başarılı olarak lise eğitimi için Kayseri'ye geldi. Güneş, burada da kendi çabasıyla yeni bir yazılım hazırladı. Bu proje ile Mars'a gönderilen keşif aracını tasarlayan şirketin yarışmasına katılan Güneş, Ancha Space Uzay Teknolojileri ekibine dahil olmaya hak kazandı.

Lise eğitimini tamamladıktan sonra üniversite sınavına hazırlanan Elif Eda Güneş, bir yandan da Türk kızlarına rol model olmak amacıyla 'Kelebek Etkisi' adlı projeyi hazırladı.

Güneş, proje kapsamında, Yozgat ve Kayseri'deki köyleri tek tek gezerek, kız çocuklarıyla bir araya geliyor, bilim ve teknoloji konusunda eğitim veriyor.

Elif Eda Güneş, yaptığı açıklamada, hayallerini gerçekleştirmek için Yozgat'taki köyünden Kayseri'ye geldiğini söyledi. Küçüklüğünden bu yana hayal kurduğunu kaydeden Güneş, şöyle konuştu:

"Ben hayallerimi hedefe dönüştüremiyordum. Gerçekleşmesini düşündüm ve ortaokulda çok çalıştım. Kayseri'de bir anadolu lisesini kazandım. Buraya geldikten sonra da mücadelem başladı. 9'uncu sınıfta çeşitli işlere imza attım. Okula bilim ile ilgili etkinlikler getirmeye çalıştım. 60 kişilik bir ekip oluşturarak bilim sohbetleri yaptık. Mücadele için biraz fedakarlık olması gerekiyor. Ben mücadelemin fedakarlığını ailemden ayrılarak verdim. Ailem kışları yanımda kalıyor ama yazları köye gitmek zorunda kalıyor. Ben de kendimi yalnız idare ediyorum. İnsanların bir şeylerden fedakarlık etmesi gerekiyor. Şu an çok mutluyum. Artık kendimi geliştirebiliyorum. Köyde kalsam bunlar olmayacaktı. Hiçbir insana dokunamayacaktım ve benim hayallerimden birisi buydu. İnsanlara dokunup hayatlarını değiştirip daha güzel bir dünya için uğraşmak istiyorum."

Şu ana kadar 5 proje gerçekleştirdiğini anlatan Elif Eda Güneş, halen 'Kelebek Etkisi' projesini geliştirdiğini, köy köy gezerek, çocukları bilim ve teknoloji ile tanıştırdığını söyledi. Şu an proje olarak sağlık alanına yönelmek istediğini belirten Güneş, şunları söyledi: "Genellikle insanların cinsiyetimden dolayı tepkisi oluyor. En büyük engellerden biri bu. Yazılım ve mühendis denilince akla ilk gelen erkekler oluyor. Diğer problem ise yaşımın küçük olmasıydı. Şu an mühendislik öğrencileriyle Erciyes Teknopark'ta proje yaptığım insanlar benden çok büyüktü. Ben oraya 16 yaşındayken girmiştim. Ben en küçükleriydim. Genellikle ben de bu gibi tepkileri alıyordum. Bana 'yapamazsın' diyenler çok fazla oluyordu. Kadın olduğum içindi. Yapacağıma inanmış gibi gözüküp, inanmadığını o kadar belli eden insanlar beni içten içe üzüyordu. Ben çocuklarla buluştuğumda tekrar enerji toplayıp tekrar mücadele etmeye başlıyordum. Geleceğimizin umutlarının onlar olduğunu düşünüyorum. Onlar için de asla mücadelemden vazgeçmeyeceğim."

Elif Eda Güneş, girişimcilik üzerine ilerlemek istediğini kaydederek, "Kuluçka merkezleri açıp gençlere eğitimler verip, kendi şirketlerini açma veya kendi projelerini geliştirme imkanı sağlamak istiyorum. Teknopark'ta iken manevra sistemini geliştirdim ama bir süre sonra durdurdum. Çünkü kış bitti ve bizim test yapmamız gerekiyordu. Tekrar buzlanmalar başladığında o projeme de başlamayı düşünüyorum" dedi.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları