Bu bitki tam şifa deposu! Kaygı ve stresi azaltıyor

Bu bitki tam şifa deposu! Kaygı ve stresi azaltıyor
Ülkemizde Akdeniz kıyıları başta olmak üzere Ege, Marmara ve Karadeniz kıyıları ile bu kıyıların iç kısımlarında yetişir. Kaygı ve stresin yönetilmesine yardımcı olan bu bitki, iltihap azaltıcı etkisiyle biliniyor.

Aslı ERDOĞAN / KAMU SON HABER

Kuru veya taze olarak tüketilebilen defne yaprağı, cilt hücrelerine iyi gelmesinin yanı sıra sakinleştirici etkisiyle biliniyor.

DEFNE YAPRAĞI FAYDALARI İSE ŞU ŞEKİLDE:

Kaygı ve stresin yönetilmesine yardımcı olur

Vücutta oluşan stres ve kaygı gibi durumların azalmasında etkili olur. Sakinleşmeyi destekleyerek depresyon olasılığını azaltır ve böylelikle doğal yatıştırıcı görevi görür.

Kemik ve eklem ağrılarının hafifletilmesini sağlar

Doğal bir ağrı kesici etkisi bulunan defne yaprağı, burkulma ve eklemlerde meydana gelen ağrılara oldukça faydalıdır. Bunların yanı sıra kas gevşetici olarak kullanılabilir.

shutterstock-1590740818.jpg

Sindirim sistemi sağlığını düzenler

Defne yaprağı, sindirim sistemini destekleyerek oluşabilecek problemlere karşı koruma sağlar. Bunun yanında idrar söktürücü özelliğe sahip olan defne yapraklarının, gastrointestinal sistem üzerinde güçlü bir etkisi bulunur. Aynı zamanda midede oluşabilecek rahatsızlıkları önler, huzursuz bağırsak sendromunu dindirir ve çölyak hastalarının semptomlarını azaltmak için kullanılır.

Cilt hücrelerine iyi gelir

Defne yaprağı içerisinde yer alan manganez, kalsiyum, magnezyum sayesinde cilt sağlığına iyi gelerek cildin yenilenmesini sağlar. Siyah nokta, sivilce ve aknelerin azalmasında etkili olur. Zamanla cildin yağlı, solgun ve yorgun görüntüsünü düzenler.

.jpeg

Baş ağrısına iyi gelir

Defne yaprağı, içerisindeki partenolid bileşiğinden dolayı migren ağrılarını dindirerek baş ağrısını hafifletmede önemli bir rol oynar. Yakıldığı zaman dışarıya yaydığı güzel koku sayesinde yorgunluğa iyi gelir ve vücudun rahatlamasına yardımcı olur. Özellikle kronik sinüzit hastalığına sahip olan kişiler bu yöntemden yararlanarak baş ağrısının azalmasını sağlayabilir.

Tansiyonu Dengeler

Kan basıncını düşürmede etkili olan defne yaprağı, kalp sağlığı için faydalanılan önemli bir bitki türüdür. Potasyum ve antioksidan içermesinden dolayı kalp sağlığına etki eden kan basıncını dengeler. Aynı zamanda sodyumun vücuttan atılmasını sağlayarak tansiyonu yönetmede ekili olur.

Sakinleştirici özelliği vardır

Defne yaprağının linalool (bitkilerde bulunan hoş kokulu molekül) sayesinde vücutta oluşan stres ve kaygı gibi durumların azalmasında etkili olur. Sakinleşmeyi destekleyerek depresyon olasılığını azaltır ve böylelikle doğal yatıştırıcı görevi görür.

DEFNE YAPRAĞI ÇAYI NASIL YAPILIR?

defne-cicegi-cayi-ne-ise-yarar.jpg

Defne yaprağı sıklıkla çay olarak tüketilmektedir. Kurutularak elde edilen defne yaprağı, bir çaydanlık ya da bir bardak sıcak suya eklenir. 5-10 dakika aralığında demlenen defne yaprağı çayının içerisine bal veya limon gibi ek ürünler dahil edilerek içilebilir.

Tüketimi: Defne yaprağının faydalarını almak için her gün 1 bardak defne çayı içebilirsiniz. Defne yaprağı çayı demlerken yaprakların en iyi vitamin değerlerini koruyabilmesi için doğru bir şekilde demlenmesi ve tüketilmesi gerekir.

Defne Yaprağını Kimler Kullanmamalıdır?

Defne yaprağı, tüketmeden önce mutlaka uzman doktora danışarak, alerjik reaksiyon oluşturma riskine karşı önlem almak gerekebilir.

Defne yaprağını kullanırken ya da tüketirken dikkat etmesi gereken kişiler şu şekilde sıralanabilir:

Alerjik bünyeye sahip olan hassas kişilerin,
Diyabet hastalığı olanların,
Sinir sistemini etkileyebileceğinden ameliyat olacakların,
Solunum sıkıntısı çeken ve astıma sahip kişilerin,
Emziren anneleri ve hamilelerin tüketmeden önce mutlaka uzman doktordan görüş almaları gerekebilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.