Bir zamanlar kimse yüzüne bakmıyordu 'Şimdi kilo kilo satılıyor

Bir zamanlar kimse yüzüne bakmıyordu 'Şimdi kilo kilo satılıyor
Et fiyatlarının yükselmesiyle birlikte kemik satışlarında artış yaşanıyor.

Ramazan ayının gelişiyle birlikte, et, bir zamanların vazgeçilmeziyken şimdi birçok insanın ulaşamadığı bir gıda haline geldi. Yıllık bazda birçok kentte yüzde 85 ila 160 arasında artan et fiyatları, et yeme hayalini bile lüks hale geldi.

dana-tranc-71747.jpgÖnceden halka ücretsiz olarak verilen, etinden sıyrılmış kemikler artık kilosu 25 TL'den satılıyor. Hatta daha önce ilgi görmeyen tavuk sıyrığı kemikleri bile 35 TL'ye alıcı buluyor ve birçok insan bu fiyata ulaşamıyor. Geçen yıl Van'da etin kilosu 200 ila 220 TL arasındayken, bu yıl bu rakam 500-520 TL aralığında seyrediyor.

Et alamayan vatandaşların, fiyatı bir miktar daha düşük olan Et ve Süt Kurumu önünde sabaha kadar kuyruklar oluşturması, yaşanan krizin acı bir yansıması.

Halkın büyük bir kısmı ekonomik sıkıntılarla başa çıkabilmek adına sakatatçılara yönelse de, sakatat fiyatları da her geçen gün artıyor.

kuzu-pirzola.jpgZamlar nedeniyle artık insanların sakatat bile alamadığını ifade eden Sakatatçı esnaflardan Bünyamin Aktaş, "Kasaplarda et fiyatları yükseldiği için halk sakatata yöneliyor. Bizim fiyatlarımız da arttığı için insanlar bunu bile alamıyor. İnsanlar bizi sürekli zam yapmakla suçluyorlar ama bizim bu durumda suçumuz yok. İnsanların fiyatları yüksek bulması haklı bir neden ama yapacak bir şey yok" dedi.

Et alamayan insanların kemik alıp kaynatarak çocuklarına verdiğini anlatan Aktaş, "insanların talepleri genellikle ciğer, yürek ve kemik oluyor. Etin pahalı olması sebebiyle insanlar, kemik alıp kaynatarak çocuklarına vitamini kazandırmaya çalışıyorlar. Geçen yıl kuzu ayağının kilosu 1-2 TL iken, bu yıl 15 TL'ye yükseldi. Yürek geçen yıl 70 TL iken, bu yıl 140 TL oldu. Ciğer geçen yıl 120 TL iken, bu yıl 300 TL oldu. Kuzu ciğeri 100 TL iken, bu yıl 400 TL'ye kadar çıktı. Eskiden kemikler ücretsizdi ve para almadan veriliyordu, ancak şimdi ücretli kemik de paralı oldu. Fiyatlar anlık olarak yükseliyor ve bu nedenle kasaplar da mağduriyet yaşıyor." diye konuştu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.