Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüseyin Movit

Hüseyin Movit

DİKKAT ETSENİZ İYİ OLUR

Bir sözlüğün irdelenmesi

RTÜK'ün 2020 yılında bastığı Türkçe Telaffuz Sözlüğü'nde yüzlerce değil binlerce yanlışlık bulunmaktadır. Bu yanlışların bir bölümünü biçimsel bozukluklar oluşturuyor.

- Sözlüğün tanım sütunu, yazım ilkesi gözetilmeden oluşturulmuştur. Anlam sıralamalarının kimi nokta ile kimi kısa çizgi ile başlamaktadır. Örneğin zülüf maddesi 1-, 2-, 3- biçiminde; hemen altındaki zümer maddesi 1., 2. şeklinde sıralanmıştır.

Anlam sıralamalarının kimi alt alta kimi yan yana dizilmiştir. Örneğin Delta sözü, "1. Yunan alfabesinin dördüncü harfi

2. Bir ırmağın çatallanarak denize veya göle kavuştuğu "ova" olarak yazılırken; hemen altındaki dem maddesi, "1. Çayın renk ve koku olarak hazır hale gelmesi 2. An 3. İçki" biçiminde yan yana sıralanmıştır.

Anlam sıralamalarının kiminde noktadan sonra boşluk bırakılmış, kiminde bırakılmamıştır. Hatta aynı maddede bile sıralamada farklılıklar bulunur. Örneğin yazar, mülakat maddesini açıklarken, 2. maddeyi 1'in altına, ama üçüncü maddeyi 2'nin yanına koymuştur.

Efruz maddesinde numaradan sonra nokta ve boşluk varken Eğin maddesinde noktadan sonra boşluk bulunmamaktadır.

Hatta aynı maddede bile bunun gibi özensizlikler bulunmaktadır. Örneğin mülazım sözünün açıklamasının ilk maddesi (1.)  olarak noktalı, ikinci maddesi (2-) biçiminde çizgili olarak yazılmıştır.

Mülki maddesinde alt alta olan iki madde de 1. ve 1. biçiminde sıralanmıştır. Böylece hangi maddenin daha çok kullanım alanı olduğu anlaşılamamaktadır.

Bunun gibi biçimsel yanlışlıklara bazıları hiç önem vermeyebilir. Ama bir spikerin kelimeler arasında boşluk vermeden okumasıyla bir yazarın maddeler arasında boşluk vermeden yazması arasında hiçbir fark yoktur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları