Bilim insanlarından dünya sağlığı hakkında uyarı

Bilim insanlarından dünya sağlığı hakkında uyarı
Bilim insanları yaptığı çalışma ile dünya sağlığının durumu hakkında bilgi verdi.

Uluslararası bilim insanlarını oluşturduğu Earth Commission'ın bilimsel dergisi Nature'da yayınlana yeni bir araştırmada güvenli ve adil bir dünya için sınırlar oluşturdu ve bu sınırları güvenlik ve adalet sorunu olarak nitelendirerek 8 göstergede incelendi.

DÜNYA SAĞLIĞININ DURUMU

İnsan faaliyetleri; gezegen güvenliği ve adaletine ilişkin belirlenen 8 göstergeden 7'sinde dünyanın sağlığının tehlikeli sınırlarını aştığı gözlemlendi. İlk gösterge olan iklim kategorisinde küresel sıcaklık artışının 1,5 olması en tehlikeli sınır olarak seçildi. Henüz bu sayılara ulaşılmasa da sınır olan 1 derece aşıldı. Küresel sıcaklık sanayi öncesi döneme göre 1,2 derece artış gösterdi.

Yüzey suyu göstergesinde akış değişikliği değerleri 20 olması gerekirken 34 olarak belirlendi ve güvensiz seviyeler olarak nitelendi.

İklim değişikliğinin önlemek ve koruyabilmek için gezegenin 50 ila 60'ının bozulmamış olması gerekirken, 45 ile 50'sinin bozulmamış olduğu bilgisine ulaşıldı.

TEHLİKE SINIRLARINI AŞMAYAN TEK BÖLGE

Besin döngüleri göstergeleri incelendiğinde ise gelişmiş ekonomiler ve dar gelirli ülkeler arasındaki nitrojen ve fosfor kullanımındaki eşitsizliğin tehlikeli boyutlara ulaştığı tespit edildi.

Ağırlıklı olarak araba egzozları, fabrikalar, kömür, petrol ve doğal gaz tesislerinin yol açtığı aerosol kirliliği, tehlikeli sınırı aşmayan tek gösterge oldu.

Earth Commission Eş Başkanı ve çalışmanın baş yazarı Johan Rockström yaptığı açıklamada, "Bulgularımız oldukça endişe verici. Analiz edilen 5 temel alanda küresel ve yerel ölçekte birçok sınır zaten aşıldı. Bu, zamanında bir dönüşüm gerçekleşmediği takdirde geri dönüşü olmayan aşım noktalarının ve insan refahı üzerindeki yaygın etkilerin kaçınılmaz olacağı anlamına geliyor. Mevcut ve gelecek nesiller için güvenli ve adil bir gelecek sağlamak istiyorsak bu senaryodan kaçınmak çok önemli" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.