Bayram ikramiyesinde dilekçe detayı Emeklilik hesabı yapanların sayılı günü kaldı

Bayram ikramiyesinde dilekçe detayı Emeklilik hesabı yapanların sayılı günü kaldı
Emeklilik ikramiyesi için önemli bir gelişme var... İkramiye almak isteyen emeklilerin, dul ve yetim aylığı sahiplerinin başvurularını en geç 31 Mart tarihine kadar yapmaları gerekmekte. İkramiye miktarı, maaşa bağlı olarak değişiklik gösteriyor.

Milyonlarca emekli vatandaşın büyük bir ilgiyle beklediği bayram ikramiyesi ödeme tarihleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşlarına yapılan yüzde 50'lik artışla birlikte, 3 bin TL olarak belirlenen bayram ikramiyesinin 2-5 Nisan tarihleri arasında emeklilerin hesaplarına yatırılacağını duyurdu. Peki, bu bayram ikramiyesinden faydalanabilecek kişiler kimlerdir? Dul ve yetim aylığı alan bireyler bu ikramiyeden faydalanabiliyor mu, ya da iş kazası geçirenler bu haktan yararlanabilir mi? Bayram ikramiyesi hakkında merak edilen tüm detaylar Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz tarafından Milliyet gazetesinde yer alan bir haberde açıklığa kavuşturuldu.

memuremeklizam-pziy.jpg

Yılmaz'ın ifadelerine göre; "Bayram ikramiyeleri, 2018 yılından itibaren dini bayramlarımız olan Ramazan ve Kurban Bayramları'nda emeklilere yapılan ek ödemelerdir. İlk olarak 2018 yılında 1000 TL olarak belirlenen ikramiye miktarı, 2021'de 1.100 TL'ye, sonrasında ise geçen yıl 2.000 TL'ye çıkarılmıştır. En son Meclis'ten geçirilen torba yasa ile birlikte, 7499 sayılı Kanun'un 39'uncu Maddesi gereğince, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na eklenen ek 18 madde uyarınca; gelir ve aylık ödemesi alan kişilere, bayramın bulunduğu ay içerisinde ve gelir/aylık alma şartıyla, her iki dini bayramda da 3.000'er TL tutarında bayram ikramiyesi ödenmektedir."

BİRDEN FAZLA EMEKLİ MAAŞI ALANLARIN DURUMU NE OLACAK?

"Birden fazla dosyadan gelir ve aylık alanlara en fazla ödemeye imkan veren bir dosya üzerinden ödeme yapılır. Yani hisse oranınız hangi dosyada yüksek ise onun üzerinden değerlendirilir. Yapılan ikramiye ödemelerden kesinti yapılamaz ve bu ödemeler haczedilemez."

KİMLERE ÖDEME YAPILIYOR?

"Kimler yararlanır?’ sorusuna gelince SGK üzerinden maaş alan herkes alabilecek diyebiliriz. Bunlar emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlar ile şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahipleri ikramiye alacaklar."

ass.jpg

‘DUL VE YETİM AYLIĞI ALANLAR HİSSE BAZINDA ÖDEME ALIYOR’

"Dul yetim aylığı alanlar için ise dosya bazında hissesi oranında ödeme almaktadırlar. Yasalarımız doğrultusunda eşiniz vefat etti ise sosyal güvencesi varsa geride kalanlara dul ve yetim aylığı adı altında hayatlarını idame etmek için maaş bağlanmaktadır."

İŞ KAZASI YAŞAYANLAR DA İKRAMİYE ALIYOR MU?

"İş kazası sonrası bir gelir bağlandı ise onlara da iş göremezlik oranında ikramiye verilmektedir."

HANGİ TARİHTE ÖDEME YAPILACAK?

"‘Ne zaman ödenecek?’ sorusuna ise 2 ile 5 Nisan arasında ödeneceğini hükümet kanadı açıklamış durumda."

YENİ EMEKLİ OLACAKLAR İÇİN DİLEKÇE UYARISI!

"Yeni emekli olacaklar emeklilik başvurusu yaptıkları zaman takip eden aydan itibaren maaş almaya hak kazanıyorlar. Bu kapsamda Ramazan Bayram ikramiyesini almak için 31 Mart Pazar akşamına kadar dilekçe vermeleri gerekmektedir."

KURBAN BAYRAMI İKRAMİYESİ ALMAK İÇİN EN GEÇ NE ZAMANA KADAR DİLEKÇE VERİLMELİ?

"31 Mart 2024 tarihine kadar dilekçe verilmesi gerekli, ancak pazar gününe denk geldiği için hataya düşmemek lazım. Çünkü emeklilik kanunları dönemsellik kuralına göre olduğu için burada pazartesiye sarkmamaktadır. Hafta sonları kurum kapalı bile olsa siz internet ortamında e-Devlet şifrenizle veya posta yoluyla bunu yapabilmektesiniz."

İŞ KAZASI NEDENİYLE İŞ GÖRMEZLİK RAPORU ALANLARA NE KADAR ÖDEME YAPILIYOR?

"İş kazası yaşayanlara bir gelir bağlanmaktadır. Ödeme oranı belirlenirken sürekli iş görmezlik oranınız yüzdelik olarak kaç belirlenmişse bu sizin alacağınız ikramiye ödemesi ile doğru orantılıdır. Mesela %30 oranında sürekli iş görmezlik oranınız mevcut ise 3 bin TL olarak verilen emekli ikramiyesinin yüzde 30’u, yani 900 TL ikramiye ödemesi alırsınız."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.