Baş ağrısı 

Toplumda en sık görülen şikayetlerden biri baş ağrısıdır. Hemen hergün çevremizde bulunan herhangi bir kişinin  'başım ağrıyor' diye yakındığını görürüz.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, neredeyse herkes hayatının bir bölümünde baş ağrısı çekmektedir. Baş ağrısı her ne kadar "başın herhangi bir bölümünde meydana gelen ağrı hissi" olarak tanımlanıyor olsa da bu şikayetin ciddiyeti kişiden kişiye değişmektedir. Bazı baş ağrıları acil müdahale gerektiren ağrılar olduğu için dikkatli olunması gerekir. Ense sertliği, deri döküntüsü, kusma, sersemlik, konuşma güçlüğü, 38 derece ve üzeri ateş, vücudun bir bölümünün felç olması veya görme kaybı gibi belirtilerin baş ağrısına eşlik etmesi, acil müdahale edilmesi gerekebilen baş ağrısı olarak nitelendirilir.

Tıp uzmanlarına göre, tedavisinde hekimin tavsiye ettiği ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ya da rahatlatıcı, kaygı giderici antidepresanlar kullanılabilir. Migren tedaviside önemlidir. Kullanılan ilaçlar, baş ağrısı atakları sırasında ağrıyı ortadan kaldırma ya da bulantı, kusma gibi belirtileri durdurma veya baş ağrısı ataklarının sıklığını kontrol etmeye yardımcı olabilir. Migren tedavisine yönelik birçok ilaç mevcuttur. Epilepsi, hipertansiyon, depresyon gibi başka hastalıkları tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçların aynı zamanda migreni önlemeye ve rahatlatmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. 

Ağrının şiddetini azaltacak ve süresini kısaltacak ilaçlar kullanılır. Bu ağrıyı giderecek bir tedavi yoktur ve stresli durumların ve ağrıyı tetikleyen nedenlerin farkında olmak önemlidir.

Uzmanlara göre, migren atağı geçiriliyorsa alına soğuk pres koyabilirsiniz. Bir havlu veya bir torba dondurulmuş pedleri alnınıza koyabilirsiniz. Yine kafanıza buz kompresi yaparak migren ağrınızın hafiflemesine yardımcı olabilirsiniz. Buz kompresini 15 dakika boyunca kafanızda tutup,  15 dakika ara vererek bu işlemi devam ettirebilirsiniz.

Sinüslere bağlı baş ağrısı varsa, ağrıyan bölgeye sıcak bir bez koyabilirsiniz ya da sıcak bir duş  alınabilir, yararı olacaktır. Bilgisayar ekranından yayılan ışıklar da  migren atağının tetiklenmesine neden olabilir. Işığa bağlı gelişen baş ağrıları varsa, gün içinde pencereleri koyu fon perdelerle kapatabilir, güneş gözlüğü takabilirsiniz. Çay ve kahve gibi içinde kafein bulunan içeceklerin tüketilmesi baş ağrısına iyi gelebilir. Boyuna masaj yapmak, stresten kaynaklanabilecek bir gerilim baş ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları