Bankada parası olanlar dikkat Düşüş yaşandı işte sebebi

Bankada parası olanlar dikkat Düşüş yaşandı işte sebebi
Merkez Bankası’nın 2023 yılının ikinci yarısında faiz oranlarını yükseltmesi kredi ve mevduat faizlerini de artırmıştı. Fakat yeni yıla girerken mevduat faizlerinde azalma görüldü.

TCMB, 2024 yılının ilk faiz toplantısında politika faizini yüzde 45'e yükselttiğini duyurdu. Bu, 250 baz puanlık bir artış anlamına geliyor. Banka, enflasyonla mücadelede kararlı olduğunu ve para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceğini belirtti. Mevduat faizleri ise yeni yıla girerken bir miktar geriledi. Bankalar, geçen yılın son çeyreğinde rekor seviyelere ulaşan mevduat faizlerini 1-2 puan indirdi. Bu durum, tasarruf sahiplerinin mevduat getirilerini etkiliyor. Peki, mevduat faizlerini bankalar ne için aşağı çekti, son faiz artışı kredi ve mevduat faizlerini yükseltir mi?

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu açıklamada bulundu:

“Ben daha fazla faiz artışı olacağını düşünmüyorum. Artık reel ile piyasa faizi birbirine yakınsadı. Bundan sonra faizlerin daha fazla artırılacağını düşünmüyorum. Mevduat ve kredi faizlerinde artış olur. Güncel mevduat faizleri yüzde 45-50 civarında, bankadan bankaya göre değişmekte. Ticari krediler yüzde 50-55 arasında, orada bir miktar daha artış olacaktır. Mevduat faizleri tavan yaptı ancak bankaların ilk defa satmış olduğu kredi aldıkları mevduattan daha az gerçekleşti. Bankalar daha fazla mevduat toplayıp daha az kredi verirlerse zarar ediyordu. Bu nedenden bankalar daha çok kar etme amaçlı mevduat faizlerini düşürdü.”

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.