Banka hesabında bunu yapan yandı! Hem hapis hem de para cezası var

Banka hesabında bunu yapan yandı! Hem hapis hem de para cezası var
Hazine ve Maliye Bakanlığı, banka hesaplarını didik didik inceliyor. Banka hesabından bunu yapanlara ise hem hapis hem de para cezası kesiliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı inceleme kapsamında kullanıcıların IBAN hareketliliği didik didik inceleniyor. Banka hesabı kullanıcılarının IBAN üzerinden yapmış olduğu ödemelerde büyük vergi kaçakçılığı yapıldığını tespit eden bakanlık, milyonlarca banka hesabını incelemeye alıyor ve hesabın başkası adına kiralanıp kiralanmadığını kontrol ediyor.

display-turkey-gettyimages-1016176670-0.jpg

Dünya gazetesi yazarı Mahmut Bülent Yıldırım, bu imcelemeyle ilgili detayları aktardı.

Banka hesaplarını başkasına kullandıranlarla ilgili olarak 5549 Sayılı Suç Gelirinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında vergi müfettişleri tarafından raporlar düzenleniyor. Düzenlenen bu raporlar daha sonra Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından değerlendirilerek suç işleyenler hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunuluyor.

94804ae88808f73c3530b7b1286de930.jpgSöz konusu olan kanunun 15. Maddesine göre, kimlik tespitini gerektiren işlemlerde kendi adına ama başkası hesabına hareket eden kişilerin, bu işlemleri yapmadan önce kimin hesabına hareket ettiğini yazılı olarak bildirmediği takdirde altı aydan bir yıla kadar hapis veya 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacağı belirtiliyor.

Vergi denetim elemanları tarafından yapılan incelemelerde, mükellefiyeti olmayan kişilerin banka hesaplarına gelen paraların ilgili kişi tarafından izah edilmemesi durumunda, banka hesaplarına gelen paranın vergiye tabi bir işleme dayandığı ve vergilendirildiği hususu ispatlamazsa, ilgili kişi hakkında ticari faaliyet kapsamında vergi inceleme raporları düzenlenebileceği vurgulanıyor.

2.jpgYapılan incelemeler neticesinde, ticari faaliyet tespit edilenler hakkında mükellefiyet kaydı açılarak kayıt ve beyan dışı bırakılan tutarlar üzerinden özel usulsüzlük cezası, KDV, gelir vergisi ve geçişi vergi yönünden tarhiyatlar ile tarh edilecek verginin bir katı kadar vergi ziya cezası önerilebileceğini ifade ediliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.