Balıkesir’in yeni yatırım alanları istihdama 50 bin kişi ekleyecek

Balıkesir’in yeni yatırım alanları istihdama 50 bin kişi ekleyecek
Tarım ve hayvancılıktaki ürün çeşitleri ve lezzetli gıda ürünleri ile öne çıkan, “Türkiye’yi doyuran şehir” sloganıyla kendini tanıtan Balıkesir, “Marka Şehir” projesiyle de yatırımları çekecek.

Balıkesir’in yeni yatırım alanları istihdama 50 bin kişi ekleyecek

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde Türki- ye’nin 81 ilindeki oda ve borsalarla bir araya geliyor. “Başkanlar Konuşuiyor” yazı dizisinde bu haftaki konuk Balıkesir oldu. Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış, soruları yanıtladı.

İŞLETMELERİMİZİN YÜZDE 33’Ü TARIMA DAYALI ÜRETİM YAPIYOR

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, tarımın geniş bir alana yayılması ve çeşitli olmasından dolayı, Balıkesir’de tarıma dayalı sanayi son derece gelişmiş durumda. Balıkesir ekonomisinde un, yem, zeytin, zeytinyağı, salça, konserve, bitkisel yağ üretiminin yeri büyük. Beyaz ve kırmızı et, tavukçuluk, yumurta başta olmak üzere, süt ve süt mamulleri sektörleri de önemli yer tutuyor. İlimizdeki sanayi kuruluşlarının yaklaşık yüzde 33’ü gıda sektöründe üretim gerçekleştiren firmalardan oluşuyor.

7 OSB VAR BUNLARIN 5’İ AKTİF

Balıkesir’in kalkınmasında büyük bir paya sahip olan Balıkesir OSB (BALOSB), kentin istihdamına da büyük katkı sunuyor. Son yıllarda aldığı yatırımlar, yeni arsa tahsisleri ve yeni fabrikalarla 2016 yılında 4 bin 800 olan istihdam sayısı 2021’de 15 bine ulaştı. Ayrıca BALOSB, Balıkesir 2. OSB ile birleşmesini tamamladı ve 3 etap halinde planlanan 760 hektarlık genişleme alanındaki 1. etapta yer alan 44 parselin firmalara tahsisi sağlandı. İlimizde 7 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) var. 5’i aktif.

KENTİMİZDE YATIRIM MALİYETLERİ CAZİP

İlimiz Türkiye’nin en büyük ve yoğun ulaşım güzergâhı olan İstanbul – Bursa – İzmir ve İstanbul – Çanakkale – İzmir yol ağı üzerinde. Ülkemizin sanayi açısından gelişmiş iki bölgesi arasında bulunan Balıkesir; ulaşımın kolaylığı, organize sanayi bölgelerinin altyapı hizmetlerinin iyi düzeyde olması, yatırım maliyetlerinin diğer şehir ve organize sanayi bölgelerine oranla daha cazip olması, tarım ve hayvancılığa dayalı sanayinin ilimizde gelişmiş olması, yer altı, yer üstü kaynakların sanayi yatı rımlarına dönüşmesi, turizm potansi yeli, jeotermal kaynakları ile kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları arasındaki diyalog ve iş birliği, şehrimizin en önemli dinamikleri arasında sayılabilir.

SOSYAL ALTYAPIYI DA GELİŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Ulusal ve uluslararası çeşitli sektörlerdeki firmaların ilimizde yer alan organize sanayi bölgelerine yatırım yapması için çaba sarf ediyoruz. Bu çabaların sonucu olarak şehrimizdeki ihracatın artırılmasını hedefliyoruz. Bu yatırımlarla birlikte mevcut istihdama ilave olarak 50 bin kişilik istihdam olanağı yaratılacak. Bu aşamada büyükşehir ve ilçe belediyelerimize de iş düşüyor. Genç iş gücünü Balıkesir’e çekecek sosyal olanakları artırarak, Balıkesir’i cazibe merkezi haline getirecek yatırımların yapılması gerek.

2021 yılı sanayici için zorlu bir yıl oldu, tabi hammaddeye ulaşımda büyük sıkıntılar yaşadık. Enerji sıkıntıları, döviz dalgalanmaları, hammadde fiyatlarının artması, finansa erişimde tamamen sıkıntılı bir yıl. Savaş ile beraber oluşan sıkıntıyla sanayici şu anda yine ne yapacağını bilemez halde. Finansa erişimde büyük sıkıntılar var. 2022’de de sıkıntılı bir yol bekliyor bizi. Üye sayımız 975, her sektörden firmamız var. Toprağa dayalı ürünler, madencilik, mermer, makine ve metal sektörü gibi. Altını bir kez daha çizmek isterim; tarıma dayalı üretim yapan firmalarımız üyelerimizin yüzde 33’ünü oluşturuyor. Biz ulusal ve uluslararası sektördeki firmaları Balıkesir’e davet ediyoruz. Arsa fiyatlarımızın ucuzluğu, altyapımızın gelişmiş olması, arsa maliyetleri ile birlikte yatırım maliyetlerimizin Balıkesir’de daha uygun olması nedeni ile firmalarımızı Balıkesir’e bekliyoruz. Biz tabi sosyal altyapısı olan gelişmiş ulusal ve uluslararası çapta bir şehir yaratmaya çalışıyoruz.

BALIKESİR MARKA ŞEHİR PROJESİ İLE YATIRIMCILARI ÇEKECEĞİZ

Balıkesir’in sahip olduğu sayısız zenginlikleri tanıtmak, kaliteli ve bilinir marka sayımızı artırarak daha fazla katma değer yaratmak ve hizmet kalitemizi artırmak amacıyla, Balıkesir Valiliğimiz himayesinde, Büyükşehir Belediyemiz, Ticaret Odamız, Ticaret Borsamız ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı ile birlikte “BALIKESİR MARKA ŞEHİR” projesi için bir araya gelip çok önemli bulduğumuz bu projeyi hayata geçirdik. 2019 yılı ortalarında saha araştırmaları ile başladığımız projemiz, 2020 yılında şekillendi ve “Marka Şehir Balıkesir” projesi ile kentin yüksek potansiyelli ve çok yönlü yatırım ortamları hakkında farkındalık yaratarak, nitelikli yatırımcıları Balıkesir’e çekmeyi öngörürken, yapılacak yeni yatırımlarla birlikte sanayinin gelişimine ve istihdama da önemli bir katkı sağlamayı hedefliyoruz.

10 YIL SONRASI İÇİN HAYALİMİZ BÜYÜK

Hayalimiz büyük. Bundan 10 yıl sonra; sosyal alt yapı ve olanakları gelişmiş ulusal ve uluslararası çapta bilinirliği artmış bir şehir haline gelen, Balıkesir’imizin mevcut potansiyelleri değerlendirilerek katma değer üreten, rekabet gücü yüksek, gelişen teknolojileri adapte edilmiş, nitelikli yatırımcılara ev sahipliği eden, eğitim alanında gelişmişlik düzeyinin artması, meslek lisesi ve üniversite öğrencilerin işletmelerde tecrübe kazanmaları için gerekli eğitim modellerinin uygulanmasına başlanan bir Balıkesir hayal ediyorum.

ÜYELERİMİZ ONLINE METODLARA HIZLA UYUM SAĞLADI

Pandemi ile e-ticaret birkaç yılda gelişebileceği atılımı bir yıl içinde yaptı. Biz de oda olarak bu trendin çok yakın bir takipçisiyiz. Odamızca özellikle üyelerimize e-ticaret ve e-ihracata yönelik bir dizi eğitim düzenledik. COVID-19 salgını ile birlikte üyelerimiz uzaktan çalışma, sanal fuar, e- ticaret ve e ihracat metotlarına hızla uyum sağladılar.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNDE FİRMALAR GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALI İÇİN YARIŞIYOR

Yeşil dönüşüm ile başlayalım isterseniz. Yeşil dönüşüm nedir, 2015 yılında düzenlenen Paris anlaşmasına müteakiben Avrupa Birliği kendi yol haritasını belirleyerek Aralık 2019’da Avrupa yeşil mutabakatını yayınladı. Hükümetler arası iklim değişikliği paneli raporuna göre dünya yüzeyi 1 derece ısındı. Yaşanılmaz bir düzey olan 3-4 derece ısınma yolunda ilerliyor. Rapora göre şu anda sera gazı emisyon düzeyine göre 3-4 derecelik sıcaklık artışı bekleniyor. Bu sıcaklık artışının 2030 gibi erken bir tarihte ve 2050’den geç olmamak üzere yaşayabiliriz. Bunun yaşanılır olması için 1,5 dereceyi geçmemesi gerekiyor ve bunu tutturmak için de 2030 itibari ile sera gazını azaltmak ve 2050 yılında da bu seviyeyi 0’a düşürmek gerekiyor. AB’nin yeşil mutabakat ile işbirliği yapan ve ticaret yapan ülkeler için kapsamlı bir dönüşüm gerekiyor. Ülkemiz iklim değişikliği ile mücadele planlayan Paris anlaşmasını Kasım 2021’de imzalayarak taraf olmuştur. Balıkesir sanayisi olarak yeşil dönüşüm sürecinde karbon emisyonlarını azaltmak için enerji verimliliği projelerine katkı sağlamak, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasını teşvik etmek bizim önceliklerimiz arasındadır. Güney Marmara Kalkınma Ajansımız ile 25 firmamız için enerji verimliliği programı başlattık. Akabinde elimizdeki firmaların karbon ayak izi ölçülmesi amaçlı bir proje ile üyelerimize bir destek sağlayacağız. Karbon ayak izini azaltmak adına 2021’de 17 firma güneş enerjisi santralı (GES) yatırımı için teşvik belgesi müracaatında bulundu. Balıkesir OSB’mizde 10 firma GES kurulumunu tamamladı. Bir diğer 10 firma da yatırım aşamasında. Yeşil enerji, GES konusunda firmalarımız yatırım yapmakta örnek olacak bir şekilde adeta yarışıyor. Ayrıca Balıkesir OSB’de ortaya çıkan artıma çamuru ile geri kazanılamayan atıkların birlikte yapılması ile enerji elde edilmesi projesi ve atık su arıtma tesisinin arıtma yapılan temiz suyun daha iyi seviyelerde arıtılarak sulama suyu hatta kullanma suyu şeklinde elde etmeyi amaçlamaktayız.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.