Baldaki hile şıp diye anlaşılacak 'İleri teknoloji metotları orijinalliği tespit edecek'

Baldaki hile şıp diye anlaşılacak  'İleri teknoloji metotları orijinalliği tespit edecek'
Bal içerisine yabancı madde karıştırılıp karıştırılmadığı ileri teknoloji içeren analiz metotları sayesinde tespit edilebilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı “Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi. Söz konusu tebliğe göre, balın içerisindeki organik ve inorganik maddelerin tespiti için orijinallik analiz metotları kullanılarak ölçütler belirlenecek. Bu ölçütler bakanlığın internet sayfasında da yayınlanacak.

bal2.jpg

TÜKETİCİ MENFAATİ KORUNACAK

Bala dışarıdan madde katılıp katılmadığının tespiti için gelişmiş analiz metotlarından yararlanılması, tüketicilerin menfaatine yönelik ek adımlar olarak kaydedildi.

Resmi kontroller için, kütle spektrometresi (MS) ve nükleer manyetik rezonans spektrometresi (NMR) gibi ileri teknoloji tekniklerinin kullanılacağı öngörülüyor.

bal3.jpg

Karar kriterleri, Türk Gıda Kodeksi Hazırlama Yönetmeliği kapsamında oluşturulan alt komitenin tavsiyesi ve Ulusal Gıda Kodeks Komisyonunun kararı ile belirleniyor.

Bahsi geçen kriterler, Bakanlığın internet sitesinde yayınlandığı tarihten itibaren 3 ay sonra resmi kontrollerde kullanılmaya başlanacak.

bal4.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.