Bakanlıktan yasaklı maddelere sıkı denetim

Bakanlıktan yasaklı maddelere sıkı denetim
Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri, İzmir'de gerçekleştirdikleri operasyonda imalatı, satışı ve kullanımı yasak olan yaklaşık 3,2 ton klorpirifos maddesi ele geçirdi.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, son zamanlarda Avrupa Birliği'nin (AB) Gıda ve Yem İçin Hızlı Uyarı Sistemi'nden (RASFF) gelen bildirimlerde artış yaşanması üzerine denetimler sıkılaştırıldı.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ekipleri, ülke genelinde detaylı bir çalışma başlatarak Türkiye'de satışı yasak olan ürünlerin kaynaklarına odaklandılar. Özellikle meyve ve sebze ihracatının yoğun olduğu Akdeniz ve Ege bölgelerinde çalışmalarını yoğunlaştıran ekipler, İzmir'in Tire ilçesinde bir depoda klorpirifos methyl maddesini içeren bitki koruma ürünlerini ele geçirdi.

Yapılan incelemede, depoda yasaklı maddenin depolaması için gerekli izinlerin bulunmadığı belirlendi. Ayrıca, depoda bulunan 69 farklı ticari isim altında ruhsatlı olarak satılan 18 bin 137 bitki koruma ürününe de el konuldu ve iş yeri sahibi hakkında işlem başlatıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, insan sağlığını tehdit eden bitki koruma ürünlerinin kullanımını önlemek için denetimlerini sürdürürken, yasaklı maddelerin ithalatı, üretimi ve satışının önlenmesine yönelik sıkı bir piyasa takip mekanizması devreye soktu. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde İzmir'de dimethoate isimli 20 ton yasaklı madde ele geçirilmişti. Bakanlık, bu tür denetim ve takip faaliyetlerini artırarak Türkiye'nin ihraç edilen tarım ürünlerinin uluslararası alandaki itibarını korumayı hedefliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.